Składniki
- 1000 g dyni
- 1,5 MT wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Dynię oczyszczamy z pestek , obieramy i kroimy na kawałki.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę i wrzucamy dynię, smażymy 18 minut/varoma / obr 2.. Nastepnie miksujemy 8s /obr 5
3. Tak przygotowane puree studzimy , przekładamy do pojemniczków i mrozimy lub wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.
Porady
Dynie zawierają dużo składników odżywczych i zapewniają wiele korzyści dla organizmu. Są bogate w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Poza tym są bardzo dobrym źródłem witaminy C, błonnika i kwasu foliowego. Dynia powinna zawsze być spożywana przetworzona, nigdy na surowo, i to nie tylko ze względów smakowych. Gotowanie, pieczenie czy duszenie powoduje uwalnianie cennych dla organizmu karotenoidów takich jak beta-karoten.
Zastosowanie puree jest bardzo wszechstronne. Możemy piec ciasta, chleby, bułki, ciasteczka. Można robić sosy do makaronu, kasz czy mięs, zupy, placki itd. Ja najbardziej lubię dynię w słodkich wypiekach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dałam mniej wody i wyszło świetne puree, które zamroziłam. Na pewno przyda się do rozszerzania diety córce, a do tego może zrobimy jakieś babeczki czy ciasto.
Właśnie robię
Właśnie zrobiłam dwie porcje, na zime będzie jak znalazł Za drugim razem dałam mniej wody
Puree pyszne, bardzo fajny przepis
Super przepis, bardzo prosty. Pure dodane do zupy - kremu z miesznych warzyw -rewelacja. Tak samo do bułek drożdżowych z dynią. Mam pomrożone w słoiczkach po ok 200g. Polecam.
Nooo, nareszcie coś la początkujących i 100% wychodzi świetna baza do pozostałych produktów
Super sposòb na przechowanie dyni polecam. A zimą będą pyszne zupki, ciasta i muffiny
Dostałam dwie wielkie dynie i szukałam pomysłu na nie, a ten przepis był świetną odpowiedzią na moje potrzeby Nic a nic się z dyni nie zmarnuje, a będę się nią cieszyć długo. Wybrałam mrożenie jako sposób na przechowanie. Dziękuję i pozdrawiam
świetny przepis! a żeby było jeszcze szybciej i z mniejszym nakładem sił ręcznych - zmiksować "kawały" dyni na chropowatą, grudkowatą papkę (kilka sekund na obrotach np. 6), wtedy smażyć można krócej (ja smażyłam 15 min) i na obrotach 3. Potem już nie miksowałam, bo szykowałam składnik "papu" dla dzieciątka, które skończyło 8 m-cy
Dziękuje , cieszę się że podoba się przepis
Are you sure to delete this comment ?