Składniki
KRUSZONKA
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g margaryny "Kasi"
CIASTO
- skórka z pomarańczy
- 1 mały słoik wiśni wypestkowanych
- 250 g rabarbaru - waga przed obraniem
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 5 g proszku do pieczenia
- 330 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 90 g oleju
- 180 g cukru
- 260 g jogurtu naturalnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wkładamy do wszystkie składniki na kruszonkę według podanej kolejności, mieszamy 10s/obr 6
2. Przekładamy do innego naczynia.
1. Rabarbar obieramy , kroimy na kawałeczki i przesypujemy cukrem na pół godziny. Wiśnie ze słoika odsączamy z soku.
2 Do naczynia miksującego wkładamy jogurt, cukier, olej, jajka, mąkę proszek, sól . Wszystko mieszamy 20 s/obr 4.
3 Ciasto wylać na blaszkę wyłozoną papierem, na ciasto układamy wiśnie i rabarbar ( szybciej zlewamy sok) Posypać skórką z pomarańczy i kruszonką.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni 40-45 minut
5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
6. Smacznego
KRUSZONKA
Ciasto
Porady
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto przepyszne.
Zmodyfikowałam ilość, na dużą blaszkę podwoiłam składniki i zrobiłam z samym rabarbarem.
Ciasto jest przepyszne, udaje sie z każdymi owocami sezonowymi np. śliwkami
Zawsze sie udaje, bardzo puszyste, pycha!!
A mnie wyszedł zakalec 😟 chociaż w smaku dobre. Co zrobiłam nie tak?
Bardzo dobre! Cukru tyle ile lubię w ciastach - czyli nie lepik cukrowy! Piekłam bez rabarbaru i skórki pomarańczowej. Polecam!
Mega przepyszne ciasto. Dziękuje
świetny przepis, ja go sobie zmodyfikowałam zamiast wiśni dając truskawki
Dodaje do wyprobowania w najbliższym czasie
A mnie nie wyrosło prawie wcale, może to przez ilość proszku, którego ilość jest tak mała że ciężko odmierzyć, na łyżeczki byłoby mi łatwiej. Ale smakowało i było dość miękkie.
Ciasto łatwe, szybkie i smaczne. Zrobiłam wersje z rabarbarem i truskawkami i tez pycha, idealne na letni piknik.