Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 15min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
ciasto
- 300 g masła
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 100 g płynnego miodu
- 560 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki SODY
- 1 łyżeczki cynamonu
Masa serowa
- 1000 g twarogu zmielonego
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
- 150 g Czekolady gorzkiej
- 5 łyżek mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wkładamy miękkie masło pokrojone na kawałaczki, cukier, jajka , miód, mąkę , sodę i cynamon. Wszystko miksujemy 20 s / obr 7 . Następnie 1minutę /"Ciasto" . Wrazie potrzeby można pomóc kopystką i miksować jeszcze 10-15 sekund.
2.Gotowe ciasto dzielimy na 3 jednakowe części.
3. Każdą część ciasta wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 35 cm ( blaszkę wykładamy papierem do pieczenia).
4. Placki pieczemy po kolei w nagrzanym piekarniku około 15 minut 180stopni.
5. Odstawiamy do ostudzenia. - 1. W naczyniu "Blokada naczynia miksującego" rozpuszczamy masło 4 minuty /100 stopni/obr 1
2. Nastawiamy czas 8 minut 90 stopni /"Obroty wsteczne" /obr 4 , nastepnie dodajemy pokruszony twaróg, jajka i cukier .
3 . Dodajemy budyń i mąkę . Całość gotujemy 7 minut /90 stopni/ obr 4 - później zwiększyć na 5.
4. Ciepłą masą serową przekładamy kruche placki. Odstawiamy do wystygnięcia. - 1. Do suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć kostki czekolady . Rozdrobnić 5s/ obr 8. Dodać mleko i podgrzewać 2 minuty/ 100 stopni / obr 1
2 . Ciasto dekorujemy polewą .
3. Smacznego.
Ciasta
Masa serowa
Polewa czekoladowa
Porady
SŁODKIE ŚWIĘTA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Szczerze mówiąc na szczęście w porę się zorientowałam,że coś za mało cukru w serze,bo w ferworze przygotowań wielkanocnych cudem to zauważyłam..jednak i to nie pomogło, sernik zjedliśmy,z szacunku dla mojej pracy,ale szału nie zrobił ( 2 na 10),a i tak dogotowywałam masę w garnku,bo była mączna,wciąż o posmaku mąki ziemniaczanej. Szkoda składników wg mnie i czasu!!
Sernik nie nadaje sie do jedzenia !!!!!! robilam wczoraj....masa wodnista, jak posmarowac ciasto plynna masa??? no nic dalam ciasto do wysokiej tortownicy i zalalam...poczekalam cala noc az stezeje.... stezala i co z tego jak gorzka i za mało cukru w masie!!!!! na kilogram sera jeden cukier waniliowy??? szkoda tylko czasu nie mowiac juz nic o pieniadzach .....
Masa serowa jest bez cukru? Jest tylko cukier waniliowy??? To trochę za mało.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Jaki błąd mogłam popełnić, że masa pozostała półpłynna? Czy jest na to jakaś rada?
Używałam sera w kostkach.
Czy w masie serowej oprócz cukru waniliowego nie powinien być jeszcze cukier?
Przepis brzmi a ciasto wyglada przepysznie, dodaje do przetestowania, choc jak czytam komentarze to raczej nie ma sensu testowac. Trzeba piec, piec i piec.
Pozdrawiam, Jola
twarogu w kostkach szybciej nie miele tylko krusze , on w czasie gotowania i miksowania w pkt 2 zmieli się . Napisałam w składnikach że 1kg twarogu mielonego , bo można dać taki z wiaderka i też dobry wychodzi pozdrawiam
Mam pytaniw, czy ser trzeba najpierw zmielić? Tak wywnioskowałam ze składników.
Elu jeżeli na święta to wystarczy jak upieczesz w piątek to na pierwszy dzień świąt będzie idealny pozdrawiam
Ilonko dzięki za szybki przepis na sernik. Wypróbuję w najbliższą sobotę.
A gdybym chciała na Święta, to ile dni wcześniej mogę go zrobić?
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?