thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 300 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g płynnego miodu
  • 560 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki SODY
  • 1 łyżeczki cynamonu

Masa serowa

  • 1000 g twarogu zmielonego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa

  • 150 g Czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasta
  1. 1.Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy miękkie masło pokrojone na kawałaczki, cukier, jajka , miód, mąkę , sodę i cynamon. Wszystko miksujemy 20 s / obr 7 . Następnie 1minutę /Ciasto"Ciasto" . Wrazie potrzeby można pomóc kopystką i miksować jeszcze 10-15 sekund.

    2.Gotowe ciasto dzielimy na 3 jednakowe części.

    3. Każdą część ciasta wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 35 cm ( blaszkę wykładamy papierem do pieczenia).

    4. Placki pieczemy po kolei w nagrzanym piekarniku około 15 minut 180stopni.

    5. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Masa serowa
  3. 1. W naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozpuszczamy masło 4 minuty /100 stopni/obr 1

    2. Nastawiamy czas 8 minut 90 stopni /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 4 , nastepnie dodajemy pokruszony twaróg, jajka i cukier .

    3 . Dodajemy budyń i mąkę . Całość gotujemy 7 minut /90 stopni/ obr 4 - później zwiększyć na 5.

    4. Ciepłą masą serową przekładamy kruche placki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Polewa czekoladowa
  5. 1. Do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć kostki czekolady . Rozdrobnić 5s/ obr 8. Dodać mleko i podgrzewać 2 minuty/ 100 stopni / obr 1

    2 . Ciasto dekorujemy polewą .

    3. Smacznego.

Porady

SŁODKIE ŚWIĘTA

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny sernik gotowany :)

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 24, 2017 at 18:06

    Szczerze mówiąc na szczęście w porę się zorientowałam,że coś za mało cukru w serze,bo w ferworze przygotowań wielkanocnych cudem to zauważyłam..jednak i to nie pomogło, sernik zjedliśmy,z szacunku dla mojej pracy,ale szału nie zrobił ( 2 na 10),a i tak dogotowywałam masę w garnku,bo była mączna,wciąż o posmaku mąki ziemniaczanej. Szkoda składników wg mnie i czasu!!

  • marca 19, 2017 at 16:50

    Sernik nie nadaje sie do jedzenia !!!!!! robilam wczoraj....masa wodnista, jak posmarowac ciasto plynna masa??? no nic dalam ciasto do wysokiej tortownicy i zalalam...poczekalam cala noc az stezeje.... stezala i co z tego jak gorzka i za mało cukru w masie!!!!! na kilogram sera jeden cukier waniliowy??? szkoda tylko czasu nie mowiac juz nic o pieniadzach .....

  • lutego 17, 2017 at 07:17

    Masa serowa jest bez cukru? Jest tylko cukier waniliowy??? To trochę za mało.

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • stycznia 18, 2017 at 15:22

    Jaki błąd mogłam popełnić, że masa pozostała półpłynna? Czy jest na to jakaś rada?

    Używałam sera w kostkach.

  • grudnia 22, 2016 at 23:14

    Czy w masie serowej oprócz cukru waniliowego nie powinien być jeszcze cukier?

  • grudnia 17, 2016 at 17:10
    5.0

    Przepis brzmi a ciasto wyglada przepysznie, dodaje do przetestowania, choc jak czytam komentarze to raczej nie ma sensu testowac. Trzeba piec, piec i piec.

    Pozdrawiam, Jola

  • grudnia 17, 2016 at 13:27

    twarogu w kostkach szybciej nie miele tylko krusze , on w czasie gotowania i miksowania w pkt 2 zmieli się . Napisałam w składnikach że 1kg twarogu mielonego , bo można dać taki z wiaderka i też dobry wychodzitmrc_emoticons.) pozdrawiam

  • grudnia 17, 2016 at 09:01

    Mam pytaniw, czy ser trzeba najpierw zmielić? Tak wywnioskowałam ze składników.

  • grudnia 16, 2016 at 08:47

    Elu jeżeli na święta to wystarczy jak upieczesz w piątek to na pierwszy dzień świąt będzie idealny tmrc_emoticons.) pozdrawiam

  • grudnia 16, 2016 at 01:45
    5.0

    Ilonko dzięki za szybki przepis na sernik. Wypróbuję w najbliższą sobotę.

    A gdybym chciała na Święta, to ile dni wcześniej mogę go zrobić?

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: