thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 15/04/14
zmieniono dnia: 21/03/16

Składniki

babka

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 170 g mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 180 g cukru
  • 6 jajek
  • 5 g proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g miękkiej margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek,  włożyć margarynę , cukier, cukier waniliowy. Ucierać na gładką masę 3 minuty obr 4 , co jakiś czas należy zgarnąć kopystką margarynę ze ścianek naczynia.

     2. Zmniejszyć obroty na 3,5 bez nastawiania czasu dodajemy po 1 jajku .

    3.Zdjąć motylek, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny . Wymieszać 30 s obr 5.

    4. Przelać do formy wysmarowanej margaryną , zamknąć pokrywę . Wstawić do wysokiego garnka tak aby wody było do 1/2 wysokości formy. Gotować 1 godz 15 minut od momentu zagotowania na małym ogniu.

    5 Wyciągnąć z wody i wyłożyć babkę na talerz.

    6. Polukrować

Porady

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wielkanocna babka gotowana

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 28, 2021 at 14:24

    Babka - suuuuper. Ja blaszkę smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Nie ma kłopotu, aby "wyszła" z formy. Od kiedy mam tm doceniam to urzadzenie. Na święta gotuję ich siedemnaście dla siebie, rodziny i znajmych. Mam trzy formy i gotuję na dwa garnki.

  • czerwca 3, 2017 at 20:17

    Babka pyszna robię już ja kolejny raz tylko tak patrzę ze chyba ja mam mała ta formę bo moja tak mi nie rośnie? mogę prosić o wymiary formy na jaka jest przepis😄 Bo myśle ze powinna byc bardziej puszysta
    pozdrawiam

  • kwietnia 23, 2017 at 13:56
    2.0

    Po przeczytaniu komentarzy, spodziewałam sie czegoś lepszego. Połowa babki niedopieczona/niedogotowana, przetrzymałam prawie godzine dłużej i niczego to nie zmieniło. Więc odkroiłam surową część i zostawiłam tylko tą dobrą (została mała babeczka). W smaku dobra , ale drożdżowa smakuje mi bardziej.

  • marca 21, 2016 at 17:09
    5.0

    Babka rewelacyjna, rozpływa się w ustach ... ugotowałam wczoraj i od razu zniknęła. Napewno zrobię ją na święta 

  • marca 4, 2016 at 19:00

    Najlepsza jaką jadłam tmrc_emoticons.) Love

  • stycznia 9, 2016 at 15:49
    5.0

    Babka przepyszna , dziś zrobiona i już niestety zjedzona , nie bedzie do niedzielnej kawki , chyba że jutro zrobię drugą , bo robi sie szybciutko . Dawno nie jadlam lepszej babki a może nawet nigdy. Big Smile

  • kwietnia 4, 2015 at 22:43
    5.0

    Wspaniała babka! Smak dzieciństwa tmrc_emoticons.)

    Dzisiaj piekłam, a że miałam wielkie jajka to użyłam tylko 5 sztuk. No i bezwzględnie masło a nie margaryna, bo to akurat jestem ortodoksem tmrc_emoticons.) Ale pyszniutka! 

    Po upieczeniu przyszło mi do głowy małe ulepszenie - następnym razem w pierwszym kroku przygotowań zmiksuję to 180 g cukru ze skórką obraną z 1 cytryny (20 sek. obr 10) i taki cytrynowy cykier utrę z masłem w kolejnym kroku.

    Foremkę do ciasta warto wysmarować masłem i wysypać mąką, i pamiętać, aby gotować babkę w garnku zamkniętym dodatkowo przykrywką, żeby nie było niespodzianek w postaci niedopieczonego ciasta tmrc_emoticons.) Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym!

     

  • kwietnia 2, 2015 at 13:08

    jutro zabieram się za gotowanie baby tmrc_emoticons.;) polecam

  • czerwca 26, 2014 at 09:15
    5.0

    Uwielbiam babkę gotowaną ,przepis dodaje do mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

  • czerwca 25, 2014 at 15:05

    Ja kocham smak gotowanej babki  Love Dla mnie każda inna przy niej smakowo wygląda "blado".

    Niemniej nigdy nie odważyłam się sama ugotować takiej. W ogóle nie piekłam ciast, bo nie lubiłam.

    Teraz, gdy widzę ile czasu trwa to wszystko używając thermomixa.....Jestem w 7 niebie i zaczynam piec CIASTA!!! Cuda się zdarzają ;D

    Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: