Składniki
babka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 170 g mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 180 g cukru
- 6 jajek
- 5 g proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g miękkiej margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, włożyć margarynę , cukier, cukier waniliowy. Ucierać na gładką masę 3 minuty obr 4 , co jakiś czas należy zgarnąć kopystką margarynę ze ścianek naczynia.
2. Zmniejszyć obroty na 3,5 bez nastawiania czasu dodajemy po 1 jajku .
3.Zdjąć motylek, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny . Wymieszać 30 s obr 5.
4. Przelać do formy wysmarowanej margaryną , zamknąć pokrywę . Wstawić do wysokiego garnka tak aby wody było do 1/2 wysokości formy. Gotować 1 godz 15 minut od momentu zagotowania na małym ogniu.
5 Wyciągnąć z wody i wyłożyć babkę na talerz.
6. Polukrować
Porady
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Babka - suuuuper. Ja blaszkę smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Nie ma kłopotu, aby "wyszła" z formy. Od kiedy mam tm doceniam to urzadzenie. Na święta gotuję ich siedemnaście dla siebie, rodziny i znajmych. Mam trzy formy i gotuję na dwa garnki.
Babka pyszna robię już ja kolejny raz tylko tak patrzę ze chyba ja mam mała ta formę bo moja tak mi nie rośnie? mogę prosić o wymiary formy na jaka jest przepis😄 Bo myśle ze powinna byc bardziej puszysta
pozdrawiam
Po przeczytaniu komentarzy, spodziewałam sie czegoś lepszego. Połowa babki niedopieczona/niedogotowana, przetrzymałam prawie godzine dłużej i niczego to nie zmieniło. Więc odkroiłam surową część i zostawiłam tylko tą dobrą (została mała babeczka). W smaku dobra , ale drożdżowa smakuje mi bardziej.
Babka rewelacyjna, rozpływa się w ustach ... ugotowałam wczoraj i od razu zniknęła. Napewno zrobię ją na święta
Najlepsza jaką jadłam
Babka przepyszna , dziś zrobiona i już niestety zjedzona , nie bedzie do niedzielnej kawki , chyba że jutro zrobię drugą , bo robi sie szybciutko . Dawno nie jadlam lepszej babki a może nawet nigdy.
Wspaniała babka! Smak dzieciństwa
Dzisiaj piekłam, a że miałam wielkie jajka to użyłam tylko 5 sztuk. No i bezwzględnie masło a nie margaryna, bo to akurat jestem ortodoksem Ale pyszniutka!
Po upieczeniu przyszło mi do głowy małe ulepszenie - następnym razem w pierwszym kroku przygotowań zmiksuję to 180 g cukru ze skórką obraną z 1 cytryny (20 sek. obr 10) i taki cytrynowy cykier utrę z masłem w kolejnym kroku.
Foremkę do ciasta warto wysmarować masłem i wysypać mąką, i pamiętać, aby gotować babkę w garnku zamkniętym dodatkowo przykrywką, żeby nie było niespodzianek w postaci niedopieczonego ciasta Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym!
jutro zabieram się za gotowanie baby polecam
Uwielbiam babkę gotowaną ,przepis dodaje do mojej kolekcji
Ja kocham smak gotowanej babki Dla mnie każda inna przy niej smakowo wygląda "blado".
Niemniej nigdy nie odważyłam się sama ugotować takiej. W ogóle nie piekłam ciast, bo nie lubiłam.
Teraz, gdy widzę ile czasu trwa to wszystko używając thermomixa.....Jestem w 7 niebie i zaczynam piec CIASTA!!! Cuda się zdarzają ;D
Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!