thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

SOS

  • bazylia świeża lub suszona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów pelati (razem z sosem)
  • oregano świeże lub suszone
  • pieprz, sól, cukier - do smaku

CIASTO

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g mąki na pizzę "00" lub typ 500
  • 125 g letniej wody
  • 125 g letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g świeżych drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SOS
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.

     

    Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.

     

    Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100ºC/obr. 1.

     

    Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Dusić 5 min/100ºC/obr. 2.

     

    W razie potrzeby delikatnie zmiksować.

     

  2. CIASTO
  3. Drożdże rozdrabniamy, wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodajemy cukier i zalewamy mlekiem z wodą – podgrzewamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia 5 min/40ºC/obr. Mieszanie"Mieszanie" .

     

    Zostawiamy na 5-10 minut.

     

    Mąkę przesiewamy i wsypujemy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     

    Dodajemy sól oraz łyżkę oliwy/oleju.

     

    Wyrabiamy ciasto 3 min / Ciasto"Ciasto" .

     

    Sprawdzamy konsystencję ciasta - ewentualnie dodajemy mąki lub letniej wody.

     

    Zostawiamy ciasto na 40-50 min w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     

    W TYM CZASIE PRZYGOTOWUJEMY SOS.

     

    Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 200ºC.

     

    Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, uformować dwie pizze o średnicy ok. 35 cm.

     

    Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem (resztę sosu można użyć do upieczonej pizzy), nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory świeże, suszone pomidory, surowe jajko, ananasa, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!). Proponuję nie dawać zbyt dużo!

     

    Piec ok. 15-20 minut w temp. 200ºC.

     

    Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli, roszponki lub bazylii.

     

Porady

Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PIZZA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?