- TM 31
Składniki
- 7 jaj (dużych, L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g białej czekolady
- 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)
- około 500 g, np. 250 g malin i 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- Cukier puder
- cynamon
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt:
1. Oddzielić żółtka od białek, ocieplić w temperaturze pokojowej. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Boków tortownicy niczym nie smarować.
2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
3. Założyc motylek i ubijać białka przez około 2 minuty, obroty 3.
4. Następnie ustawić czas na 5 min, obrpoty 3 i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając na sztywną pianę. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze białka przez około 2 minuty, aż będą sztywne i błyszczące.
5. czas 1 min 30 sek, obroty 2 dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne dopiero gdy wcześniejsza porcja ubije się już z białkami).
6. Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) Czas 2 min obroty 1, ewentaolnie Staramy się nie zniszczyć ubitej piany.
7. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat (z wysokości około 25 cm).
Mus z białej czekolady:
1. Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut.
2. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w mikrofalówce).
3. 400 ml śmietanki zagotować, czas 4 min, obroty 1, temp 100.
4. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia (będziemy ją ubijać).
5. Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.
6. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę (najpierw zahartować ją częścią śmietanki, tzn. dodawać po łyżce śmietankę do żelatyny za każdym razem mieszając, wystarczy dodać około 4 łyżek śmietanki, dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do śmietanki). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, czas 1,5 min, obroty 2
7. Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. czas ok 3 min, obroty 2. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wstawić do lodówki w celu schłodzenia, przełożyć do innego naczynia.
8. Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, przy pomocy motylka. czas ok 4-5 min, obroty 3.
9. Dodać śmietanę do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowy mus podzielić na 2 części, z każdej odjąć po 2 łyżki (na boki tortu).
Przełożenie:
1. Biszkopt przekroić (np. dużym nożem z piłką) na 3 blaty (zachować wszelkie okruszki).
2. Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, nasączyć, wyłożyć jedną warstwę owoców np. jagód (mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać). Przykryć porcją musu czekoladowego. Położyć drugi krążek biszkoptu i znów nasączyć, wyłożyć owoce i mus. Maliny można "rozkładać" w palcach na płasko i w ten sposób układać na biszkopcie. Przykryć ostatnim trzecim krążkiem, nasączyć go, boki posmarować resztą musu (4 łyżki).
3. Wierzch tortu posypać cukrem pudrem i cynamonem, ułożyć maliny. Boki obsypać mieszanką okruszków z biszkoptu i wiórków kokosowych (wysypać na dłoń i przykładać ją do boków tortu). Udekorować listkami świeżej szałwii
Porady
można użyć owoców mrożonych
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Afroddytta: mualam dokkadnie to samo z tym musem...
5 gwiazdek za smak.
Natomiast za przepis tylko 1- nie wiem co jest nie tak w przepisie bo to co miało być sztywnym musem wyszło rzadkie mimo dodanej żelatyny. Nawet po nocy w lodówce dobrze nie zesztywniało.
Całe szczęście robiłam ten tort na próbę i na dłuższy czas przed urodzinami bo gdybym robiła przed sama imprezą to chyba bym się załamała gdybym miała postawić na stół taka rzadką ciape.
nie było gościa który nie zjadlby i nie pochwalił! Naprawdę wszyscy się zachwycali DZIEKUJE
A czym nasaczyc ten biszkopt?
Zrobiłam jedynie krem, samo ciasto ze wzgledu na dietę bezjajeczną było w wersji wegańskiej
Krem niestety na koniec nie miał konsystencji musu/piany/kremu tylko był rzadki Na blatach ułożyłam dużo świeżych owoców (truskawki, maliny, borówki) zalałam sosem. Tort robiłam w opasce nie w tortownicy więc krem zaczął wyciekać dołem, na szczęscie w lodówce szybko zaczął zastygać więc ostatecznie po schłodzeniu wyglądał jak tort, z krojeniem było nieco słabiej . Niemniej jednak tort był zachwalany przez gości, a krem smakował wyśmienicie, wykwintnie i świeżo. Na pewno zrobię go jeszcze raz.