thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tarta laska wanilii lub wanilia w innej postaci
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
  • 6-7 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 50 g oleju kokosowego lub masła
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki ryżowej lub mielonych migdałów lb pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej tortowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:Owoce:

    • Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na patelnię, dodać cukier, wanilię, cynamon, a także można dodać skórkę z pomarańczy. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż śliwki zmiękną, a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
    • Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody i dodać do śliwek mieszając, zagotować i odstawić z ognia.

    Ciasto:

    • Przygotować formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
    • Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać wszystkie mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki masło i dodatkowy tłuszcz. czas 1 min obr Ciasto"Ciasto"
    • Dodać żółtka i wyrabiać 45 s obr Ciasto"Ciasto" . Wyciągnąc z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i złączyć w kulę. Podzielić ją na 2 części w proporcjach ok. 40/60. Mniejszą część włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dodać wiórki kokosowe i połączyć czas 30 s obr Ciasto"Ciasto" Jeśli mam czas, dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce (ok. godzinę).
    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Większym kawałkiem ciasta wylepić spód formy posmarowanej wcześniej kawałkiem masła i wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Wyłożyć uprażone śliwki z patelni, na wierzchu rozsypać mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na miodowy kolor.

Porady

Ciasto wychodzi bardzo kruche, jest rewelacyjne w smaku

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?