thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
29min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 31/10/14
zmieniono dnia: 31/10/14

Składniki

  • szczypta soli
  • 40 g cukru
  • 4 białka o wspólnej wadze 140 g
  • 30 g bardzo miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania foremek
  • 140 g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. sposób wykonania

    foremki do sufletów wysmarować masłem i wstawić do lodówki.

    czekoladę pokroić w kostkę, umieścić w misce i roztopić nad parą pamiętając, żeby woda już nie wrzała (nie ma „bulgotać”), tylko była bardzo gorąca, a miska nie dotykała jej powierzchni. do roztopionej czekolady dodać masło, dobrze wymieszać, a następnie zdąć miskę z pary. czekoladę lekko ostudzić mieszając.

    białka dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i ubić przy pomocy motylka na sztywna pianę dodając szczyptę soli. czas 3 min, obr 3,5. do ubitej piany  dodawać po łyżce cukru, nadal ubijając. czas ok 1 min 30 sek, obr 3

    dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, wymieszać, „rozluźniając” czekoladę. dodać resztę białek i delikatnie połączyć, mieszając od spodu, tak aby masa była napowietrzona i nie straciła na puszystości.

    masę rozlać do schłodzonych foremek (nie należy wysypywać ich już mąką!), wyrównać. jeżeli podczas nakładania masy, brzegi foremki się zabrudzą należy je dokładnie oczyścić, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.

    piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 8-9 minut, jeżeli chcemy, by środek sufletu był płynny, lub przez 11-12 minut, jeżeli ma być bardziej upieczony.

     

     

Porady

Czekoladę można rozpuścić w thermomixie.

Serwować  natychmiast, posypane cukrem pudrem albo sosem owocowym (malinowy, truskawkowy) albo z lodami

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Suflet czekoladowy

Wydrukuj:

Komentarze