![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lhx9t1b5-766f5-518736-cfcd2-dnq8rtz8/e42d3b3e-977e-472f-9714-6566e1fcf4b6/main/panzerotti-z-kurczakiem-wloskie-pierogi.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lhx9t1b5-766f5-518736-cfcd2-dnq8rtz8/a377df2f-773a-47a6-825d-e1d263e833e7/main/panzerotti-z-kurczakiem-wloskie-pierogi.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lhx9t1b5-766f5-518736-cfcd2-dnq8rtz8/1a31ee30-0d7e-4114-bf48-04fd9a1768e6/main/panzerotti-z-kurczakiem-wloskie-pierogi.jpg)
- TM 31
Składniki
- 220 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 250 g sera źółtego (ewentualnie mozzarella)
- sól, pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- suszone oregano (lub zioła prowansalskie)
- 5 łyżek oliwy
- szczypta słodkiej papryki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
1. do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć letnią wodę, drożdże i cukier, wymieszać 20s, obr 2
2. dodać mąkę, oliwę, sól, wyrabiać 2 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Ciasto przełożyc do miski wysmarowanej oliwą, uformować kulę. Przykryć ciasto ściereczkę i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia (ciepłe miejsce, bez przeciągu)
Farsz:.
1.Obrać czosnek, cebulę i pieczarki- wszytsko pokroić i usmażyć na patelni na oliwie.
2. W trakcie smażenie dodać pokrojonego w drobną kosteczkę kurczaka. Wszystko razem wymieszać, dodać przyprawy
(cebulę, czosnke i pieczarki można rozdrobnić w
"Blokada naczynia miksującego" )
3. ser źółty włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , czas 10 s/ obr 9
Wykonanie:
1. wyrośnięte ciasto rozwałkować (ok 0,5 cm) i wykroić przy pomocy większej szklanki, garnuszka kółka.
2. Na każdym kółku nałożyć farsz z kurczaka i dodać ser źółty i skleić jak pierogi
3. Pierożki przełożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 20 min temp 200
Porady
podawać na ciepło z sosem czosnkowym albo paprykowym (ajvar)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?