- TM 31
Składniki
Sos
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Farsz
- suszony tymianek
- pieprz
- 100 g fety
- 400 g szynki
- 2 pory
ciasto
- opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła, schłodzonego
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
do "Blokada naczynia miksującego" dodać wszytskie składniki na ciasto, czas 2 min, obr "Ciasto" . ciasto powinno sie lepić (jeśli nie będzie dodać wodę). Następnie z ciasto uformować kulkę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Farsz:
Umyć pory, pociąć na kawałki, włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 5 sek/ "Brak obrotów wstecznych" / obr. 5. Dodać oliwę i włączyć 12 min / 100' / "Obroty wsteczne" / "Mieszanie" dodając szynkę (opcjonalnie można farsz usmażyć na patelni)
sos:
założyć motylek, dodać do "Blokada naczynia miksującego" śmietanę i jajka obr 4 czas 30 s
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180' i rozwałkować ciasto i przełożyć na formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15-20 min
następnie na podpieczone ciasto dajemy farsz (por+ szynka), wylewamy sos śmietanowo- jajeczny, nakładamy pokrojoną fetę w kostkę i posypujemy suszonym tymiankiem. Pieczemy jeszcze ok 20 min
Ciasto, fasz + sos
Porady
można podawać z sałatką, rukolą jak i samą
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja nie mialam szynki i dalam kiełbasę, tez fajnie
Rewelacja!!!! Ten przepis jest niezastąpiony na różne okazje w domu i na wyjazd i nawet do pracy👍👍👍
Dziękuje!
Rewelacyjna, smaczna i szybka 👍😊 super przepis!!!!!😁
Przepis na przepyszne danie, nie wierzę że tak mało osób zrobiło tą tartę!
Bojąc się, że będzie za dużo sosu - zrobiłam ze 150 ml śmietany, ale teraz stwierdzam, że jednak nie trzeba zmniejszać ilości śmietany. Wszystko ładnie się ścina i pom wyjęciu z piekarnika powstaje na powierzchni taka kremowa masa, a w niej ser feta ... mmmm.... pychota!
ale pierś surową ?
Tarta rewelacja, trochę zmodyfikowałam dodatki: dodałam do para świeże liście szpinaku i zamiast szynki dodałam pierś z kurczaka (bo nie miałam szynki).