Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 25/09/14
zmieniono dnia: 04/10/14
Składniki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 3 duże (L) białka
- 5 łyżek marmolady o smaku malinowym lub różanym
- 3 łyżki kisielu malinowego w proszku lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g malin
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 żółtko
- 100 g masła, zimnego
- mała szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 180 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Spód: formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło - obr 3 czas 1 min. Następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować - czas 1 min obr 1. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką, wyłożyć ciastem dno i boki formy, papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
- Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywną pianę, czas 3 min, obr 3 przy pomocy motylka. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). czas 2 min, obr 3. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 1 min, obr 2, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
- Maliny: Maliny(mogą być mrożone) wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.
- Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć maliny, wyłożyć pianę z białek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Kroić najlepiej dopiero po całkowitym ostudzeniu, ciepła tarta będzie miała bardziej płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje
Porady
Maliny można zamienić na inne owoce- np. truskawki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Swietny przepis, wszystko ładnie wyszło, polecam!!!
ja juz od dawna piekę tą tartę, tylko teraz ja zamieściłam wcześniej nie umieszczałam przepisów na przepisowni tą tarte robię z różnymi wariantami (maliny, jabłka, śliwki, owoce leśne)
Czyżby przepis "zapożyczony" z czyjegoś bloga?