Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 25/09/14
zmieniono dnia: 06/11/14
Składniki
- około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej
- jajko do posmarowania
- 170 g masła
- 3 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
- 50 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, czas 2 min, obr 1 temp 37, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma się dość mocno spienić. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość
- Dodać mąkę, cukier, sól i wymieszać czas 2 min, obr "Ciasto" . Dodawać stopniowo jajka, czas 3 min, "Ciasto" , Następnie wyrabiać obr "Ciasto" czas 4 min. Na koniec ciasto ma być gładkie.
- Dować po kawałeczku miękkiego masła, cały czas wyrabiając ciasto, obr "Ciasto" , czas 3 min. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.
- Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Te pączki są przepyszne ale zastanawiam sie czy mozna zrobic bez cukru? tzn cukier tylko do rozczynu. Czy to będzie problem dla ciasta i jego wyrośnięcia?
to raczej bułeczki ale mega pyszne rozplywają sie w ustach
Pączkami bym tego nie nazwała, ale to są przepyszne słodkie bułeczki z nadzieniem. Niebo w gębie.
Paczki wyszly wysmienite👌👌👌
Pączki wyszły bardzo dobre, bez poprawek. Moje z dżemem z czarnej porzeczki oraz czekoladą. Bez lukru.
"Autorka' przepisu powinna dodać, że inspirowała się słowo w słowo przepisem z Kwestii Smaku i przerobiła go tylko na potrzeby Thermomixa. Zwykła przyzwoitość tak nakazuje, bo przepis świetny
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html
Paczusie sa pyszne. Polecam😄
Pączki wyszly przepyszne. Już będą na stale w moim menu. Bardzo dziękuję za ten przepis!