thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

  • około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej
  • jajko do posmarowania
  • 170 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    • Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, czas 2 min, obr 1 temp 37, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma się dość mocno spienić. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość
    • Dodać mąkę, cukier, sól i wymieszać czas 2 min, obr Ciasto"Ciasto" . Dodawać stopniowo jajka, czas 3 min, Ciasto"Ciasto" ,   Następnie wyrabiać obr Ciasto"Ciasto" czas 4 min. Na koniec ciasto ma być gładkie.
    • Dować po kawałeczku miękkiego masła, cały czas wyrabiając ciasto, obr Ciasto"Ciasto" , czas 3 min. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
    • Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.
    • Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
    • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki pieczone

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?