thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 20/10/14
zmieniono dnia: 20/10/14

Składniki

dodatkowo:

  • 150 g dżemu pomarańczowego
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie lody do podania

Wierzch:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzonego)

Prażone jabłka:

  • 1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku

Spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Spód:

    do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać obydwie mąki, cukier i pokrojone na kawałki masło. Czas 45 s/obr Ciasto"Ciasto" następnie dodać jajko i wyrabiać czas 45s/ obr Ciasto"Ciasto" . Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć do formy wyłożonej papierem (Prostokątna forma o wymiarach około 26 x 33 cm). Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.

    Wierzch:

    do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać obydwie mąki, wiórki kokosowe, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Czas 45 s/obr Ciasto"Ciasto" powinna powstać sypka kruszonka. Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.

    Prażone jabłka:

    obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać masło, temp 100 stopni, czas 45 s, obr 1, następnie odać jabłka, wsypać cukier i wymieszać czas 30 s, obr 3, nastepnie ustawić temp 100 stopni, czas 5 min, obr 1 dodać cukier wanilinowy i cynamon. Jabłka powinny być miękkie (jeśli nie będą proszę wydłużyć czas smażenia). Na koniec dodać estragon i tymianek.

    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem pomarańczowym (można pominąć). Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na miodowy kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami

Porady

Można podawać z lodami na ciepło

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka prowansalska

Wydrukuj:

Komentarze