
- TM 31
Składniki
dodatkowo:
- 150 g dżemu pomarańczowego
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie lody do podania
Wierzch:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 125 g masła (schłodzonego)
Prażone jabłka:
- 1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
- szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku
Spód
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła (schłodzonego)
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Spód:
do
"Blokada naczynia miksującego" dodać obydwie mąki, cukier i pokrojone na kawałki masło. Czas 45 s/obr
"Ciasto" następnie dodać jajko i wyrabiać czas 45s/ obr
"Ciasto" . Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć do formy wyłożonej papierem (Prostokątna forma o wymiarach około 26 x 33 cm). Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Wierzch:
do
"Blokada naczynia miksującego" dodać obydwie mąki, wiórki kokosowe, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Czas 45 s/obr
"Ciasto" powinna powstać sypka kruszonka. Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.
Prażone jabłka:
obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić. Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać masło, temp 100 stopni, czas 45 s, obr 1, następnie odać jabłka, wsypać cukier i wymieszać czas 30 s, obr 3, nastepnie ustawić temp 100 stopni, czas 5 min, obr 1 dodać cukier wanilinowy i cynamon. Jabłka powinny być miękkie (jeśli nie będą proszę wydłużyć czas smażenia). Na koniec dodać estragon i tymianek.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem pomarańczowym (można pominąć). Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na miodowy kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami
Porady
Można podawać z lodami na ciepło
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mimo późnej pory wsunęliśmy pół blachy gorącej pyszności. Dzięki za inspirację.
Właśnie się piecze. Zmodyfikowałam nieco , ponieważ na jabłka dałam pianę z ubitych białek. Zapach kusi... Pewnie jutro opiszę wrażenia Rodzinki.
proponuję także upiec ten placek- http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/kruchy-placek-ze-%C5%9Bliwkami-i-kruszonk%C4%85/477141
wg mojej rodziny najlepszy placek z karmelizowanymi śliwkami
kruszonka z kokosem
muszę wypróbować 
u mnie też szybko zawsze znika, wszystkim smakuje kruszonka z kokosem
Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia do spodu przed dodaniem jajka.
Na ciepło z lodami i bitą śmietaną pycha
Psotka zrobiłaś wszystko dokładnie wg podanego przepisu czy coś modyfikowalas?
Moi domownicy uwielbiają szarlotke i zawsze robię wg książki radość gotowania, więc może warto wypróbować z innego przepisu
zrobiłam wczoraj
dziś już nic nie zostało