- TM 31
Składniki
rozczyn
- 1/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 20 gram drożdży
- 1 łyżeczka, soli
- 1 1/4 szklanki, wody
- 3 szklanki, mąki pszennej chlebowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać wodę, podgrzać 37 stopni, nastepnie dodać rozkruszone drożdże, zasypać cukrem. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. 1 min, obroty 1. Nastepnie dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek ok 1 min, obr 1. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać do rozczynu "Blokada naczynia miksującego" i dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. czas 4 min, obr "Ciasto"
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).
Kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę na której będziemy piec, pieczemy w temp 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Uwaga! bardzo ostrożnie ptrzekładamy chlebki na blachę, ewentualnie można dać od razu na blaszkę i tam pozostawić do wyrośnięcia. Trzeba obchodzić sie z nimi bardzo delikatnie!
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.
Rozczyn
Porady
Bardzo fajny dodatek do shaormy, idealnie pasuje też do wypełnienia dowolnymi farszami: warzywnymu, mięsnym czy sosami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Fajny przepis Troche za mocno przypieklam ale wyszly b dobre
Pychotka przepus zspisany w ulubionych
Bardzo dobre. Do ciasta dodaję jeszcze łyżkę suszonej bazylii.
Bardzo dobre. Smaczne także na drugi dzień.
Super! wyszły idealne
Bardzo dobre. Polecam!!!!
Polecam z sosem czosnkowym. Bardzo dobre i syte.
Czy ktoś prubował przeliczyć przepis na gramy bo ja już 2 raz rozbie i mi nie wychodzi ciasto jest takie rzatkie że nie mogę wyjąć z misy.
Pycha! Łatwe i super smaczne
Pycha! Łatwe i super smaczne