thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 12min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez eliwona
opublikowany: 10/23/15
zmieniono dnia: 11/17/15

Składniki

rozczyn

  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 gram drożdży

  • 1 łyżeczka, soli
  • 1 1/4 szklanki, wody
  • 3 szklanki, mąki pszennej chlebowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rozczyn
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wodę, podgrzać 37 stopni, nastepnie dodać  rozkruszone drożdże, zasypać cukrem. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. 1 min, obroty 1. Nastepnie dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek ok 1 min, obr 1. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

    Ciasto:

    Mąkę przesiać, dodać do rozczynu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. czas 4 min, obr Ciasto"Ciasto"  

    Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut). 

    Kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę na której będziemy piec, pieczemy w temp  220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

    Uwaga! bardzo ostrożnie ptrzekładamy chlebki na blachę, ewentualnie można dać od razu na blaszkę i tam pozostawić do wyrośnięcia. Trzeba obchodzić sie z nimi bardzo delikatnie!

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.

Porady

Bardzo fajny dodatek do shaormy, idealnie pasuje też do wypełnienia dowolnymi farszami: warzywnymu, mięsnym czy sosami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek pita

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?