thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Miękkie, puszyste pierniczki jak alpejskie
  1. Idealne nawet na ostatnią chwilę, nie trzeba czekać aż zmiękną - aromatyczne i pełne smaku od razu po upieczeniu 🍪🍪

    Składniki:
    - 300 g przesianej mąki tortowej,
    - 100 g miękkiego masła,
    - 25 g drożdży,
    - 4 czubate łyżki miodu,
    - 50 g cukru trzcinowego,
    - 2 żółtka,
    - 20 g przyprawy piernikowej (całe standardowe opakowanie),
    - 1 łyżeczka cynamonu,
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

    W naczyniu miksującym umieścić miód, masło pokrojone w mniejsze kawałki i rozdrobnione drożdże. Rozpuścić 4 minuty/40 stopni/obroty 2.
    Następnie dodać cukier trzcinowy, przesianą mąkę, przyprawy, sodę i żółtka. Wyrobić ciasto 1 minuta/ interwał.
    Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wycinać piękne, świąteczne kształty.

    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odległość pomiędzy pierniczkami gdyż rosną podczas pieczenia) i piec ok. 8-9 minut w temperaturze 180 stopni.
    * im dłuższy czas pieczenia tym pierniczki będą bardziej twarde dlatego polecam krótkie pieczenie podane wyżej tmrc_emoticons.)

    Z podanej porcji wychodzi ok. 50 sztuk pierniczków tmrc_emoticons.)

    przygotowanie na filmiku:
    https://www.youtube.com/watch?v=zXUJKUZNiH8&t=32s

Porady

najlepszy biały lukier na pierniczki:
- 170 g cukru,
- 1 białko jajek,
- kilka kropel soku z cytryny

Do naczynia miksującego wsypać cukier 20 s/obr. 10.
Założyć motylek, dodać białko i kilka kropel soku z cytryny, ubijać 1 min/obr. 3.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniki jak alpejskie

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: