Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Szarlotka idealna iście królewska!
Od tradycyjnej różni się zawartością – charakterystyczne dla niej są duże kawałki miękkich jabłek w pysznym półkruchym cieście. U mnie wersja z kremowym lukrem. Z samym cukrem pudrem będzie równie wyborna !
SKŁADNIKI:
Na ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- 2 jajka,
- 150 g zimnego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany 18%.
Dodatki:
- od 4 do 6 jabłek (ilość zależna od wielkości owoców i blaszki), - cynamon.
Lukier:
- 80 g cukru,
- 70 g śmietany 18%
Jabłka obrać ze skóry i wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić na połówki. Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier z wanilią – zemleć 10 sekund/obroty 10. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, masło, śmietanę, jajka – wyrobić ciasto 3 minuty/Interwał. Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić i podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je na wielkość blachy. Jedną częścią wylepić dno wysmarowanej masłem blaszki, wyłożyć na nie połówki jabłek, posypać obficie cynamonem i przykryć drugą połową ciasta, dociskając boki. Piec w rozgrzanym do 180 ° piekarniku przez 40- 50 min, aż się zarumieni.
Polewa z lukru.
Do naczynia miksującego wsypać cukier- zemleć 10 sekund/obroty 10. Dodać śmietanę i wymieszać 20 sekund/obroty 3.
Na wystygnięte ciasto, wyłożyć polewę i włożyć całość do lodówki na kilkanaście minut by lukier stężał.
Możemy też po prostu posypać wierzch cukrem pudrem.
Wymiary blaszki to 30/20/5 cm. Sprawdzi się również klasyczna duża blacha. Wtedy trzeba przygotować więcej jabłek, ciasto będzie niższe i tym samym jabłka bardziej wyczuwalne.
SMACZNEGO !
Link do przepisu video: https://youtu.be/Om_S4IE5ocg
Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
Porady
Polewa lukrowa idealnie nada się do większości wypieków - ciast, bułek słodkich, ciasteczek a nawet pierników.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?