thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 24/11/13
zmieniono dnia: 24/11/14

Składniki

Ciasto :

  • 20 g miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 200 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać miód i podgrzać 1,30min./100C/obr.3

    2. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności i wyrobić ciasto 1min./Ciasto"Ciasto"

    3. Wyłożyć ciasto na stolnice , wyrobić , rozwałkować i wykrawać pierniczki foremkami

    4. Wyłożyć blache papierem do pieczenia i układać gotowe pierniczki i posmarować roztrzepanym jajkiem

    5. Piec około 10-15 minut w nagrzanym na 160 -180 C piekarniku

    6. Jak pierniki wystygną dekorować lukrem przygotowanym w TM wg. przepisu z książki podstawowej "Radość gotowania " ( str.34 )

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PIERNICZKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 15, 2016 at 13:25
    2.0

    pierniczki wyszły bardzo gorzkie-wydaje mi se ze za duzo sody oczyszczonej

  • grudnia 12, 2016 at 16:56

    witam, mi coś nie wyszło. czytam o ciescie lejącym w komentarzach a mi wręcz odwrotnie. mega sypkie :/

  • grudnia 12, 2016 at 16:33

    Smile

  • grudnia 5, 2015 at 19:22

     

    Są pyszne

  • grudnia 13, 2013 at 00:03

     

    Skorzystałam z Pani przepisu, po wymieszaniu niestety byla lajta po prostu, dodałam jeszcze g mąki i wtedy było ok, ale po upieczeniu niestety wyszły slone tmrc_emoticons.(. Mam wrażenie, że to od sody oczyszczonej. Co zrobić, zeby były po prostu rewelacyjne?

     

     

    Gotowanie to moja pasjatmrc_emoticons.;) 

  • listopada 27, 2013 at 15:37

    może waga żle waży

    bo ja zrobilam już z 5 porcji i wszystkie wyszly ok tmrc_emoticons.)

    Agnieszka D.

  • listopada 27, 2013 at 13:26

    Dziś właśnie piekłam. Niestety, cos jest w proporcjach nie tak. Stosując się ścisle do przepisu, ciasto wyszło rzadkie, lejące, nie do walkowania. Dodałam najpierw 100g mąki, ale jeszcze nie było dobre. Dodałam kolejne 50 g mąki i dopiero wtedy uzyskałam własciwą konsystencję. Pierniczki w smaku dobre, choć na ten moment dość chrupkie. Może powinny jednak poleżeć? tmrc_emoticons.~ Proponuję autorce sprawdzić czy wszystko podała prawidłowo. Może to miało być jedno jajko do ciasta , a drugie do posmarowania? Ja dałam do ciasta dwa jajka i wyszło jak opisałam. tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • listopada 26, 2013 at 11:31
    5.0

    dziękuję za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

  • listopada 26, 2013 at 08:31

    Nie muszą leżec można je jeść odrazu , ale jak polezą są jeszcze lepsze tmrc_emoticons.)

    Agnieszka D.

  • listopada 26, 2013 at 07:18
    5.0

    czy te pierniczki muszą leżeć żeby zmiękły ? czy od razu można zajadać ? Cooking 7

Are you sure to delete this comment ?