thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 28/11/13
zmieniono dnia: 06/10/21

Składniki

BISZKOPT I

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru

BISZKOPT KOKOSOWY

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

MASA I

  • 0,5 litra mleka
  • 2 budynie smietankowe
  • 3-4 łyżki kawy waniliowej capucino
  • 1 kostka masła

MASA II

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1 łyżka mleka
  • 2 śmietany "śnieżka"
  • 1/2 litra słodkiej śmietany kremówki
  • 1 biała czekolada
  • 1 duża paczka biszkoptów
  • 2 Łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g adwokata

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik na 180c

    1. WYKONANIE BISZKOPTU I :

    Założyć motylek ,wbić białka,dodać szczypte soli i ubić pianę 3-4 min/obr.3 ,po upływie około2 min.stopniowo dodawać cukier i żółtka.Zdjąć motylek i dodać mąkę ,proszek do pieczenia,kakao i wyrobić 40s/obr5. Piec około 30-40 minut

    2. WYKONANIE BISZKOPTU KOKOSOWEGO :

    Założyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli 3-4 min/obr3 dodając po upływie 2 min cukier. Zdjąć motylek i do piany dodać pozostałe składniki i wyrobić 40s/obr5.Piec około 30min.

    3. WYKONANIE MASY I:

    Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka i ostudzić .Utrzeć masło rozdrbnić 30s/obr5 i dodać przestudzony budyń i suchą kawe i wyrobić 2min/obr5-6

    4. WYKONANIE MASY II:

    Do naczynia pokruszyć białą czekoladę i dodaćmleko-podgrzać 2min/80c/ob2.Przełożyć do miseczki ,umyć TM i dobrze wysuszyć. Zelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wody.Założyć motylek ,wlać kremówke i ubić 4-6 min/obr3 .Po upływie 1,5 min stopniowo dolewać adwokata,dołożyć pokruszone biszkopty,wiórka kokosowe ,rozpuszczoną czekoladę i żeltyne.

    5. PRZEŁOŻENIE PLACKÓW :

    Połowa BISZKOPTU I , połowa MASY I - PLACEK KOKOSOWY - reszta MASY I - druga połowa BISZKOPTU I - MASA II . Po wierzchu posypać kokosem.

Porady

Może przepis wydaje się pracochłonny , ale za to efekt końcowy przy degustacji powala tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort rafaello z adwokatem

Wydrukuj:

Komentarze