thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru
  • 1 jajko kurze, [całe]
  • 3 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g masła

Masę orzechową

  • 270 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 140 g cukru
  • 3 łyżki miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i rozdrobnić - 5 sek. / obr. 5-6 (przez pierwsze 2 sekundy na 5, a następnie ustawić obroty na 6).

     

    2. Przy pomocy kopystki przełożyć rozdrobnione orzechy do miski. Włączyć piekarnik i rozgrzać do 170°C (grzanie góra i dół, bez termoobiegu).

     

    3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto - masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i żółtka. Wyrobić - 2 min. / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

     

    4. Wyrobione ciasto (będzie sypkie) przy pomocy kopystki przełożyć do miski i włożyć do lodówki.

     

    5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masę orzechową (oprócz orzechów) - masło, mleko, cukier i miód. Podgrzać - 2 min. 30 sek. / 80°C / obr. 3.

     

    6. Płynną masę orzechową przy pomocy kopystki wlać do miski z orzechami i całość wymieszać. Pozostawić do przestygnięcia.

     

    7. Wyjąć ciasto z lodówki i umieścić równomiernie na blaszce lub naczyniu żaroodpornym na tartę. Nakłóć w kilku- kilkunastu miejscach wykałaczką.

     

    8. Na ciasto równomiernie wyłożyć masę orzechową, a następnie przykryć naczynie folią aluminiową.

     

    9. Ciasto przykryte folią włożyć do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piec przez 30 min. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 min. 

     

    10. Upieczone ciasto wyjąć z pikarnika i... schować na 2-3 dni tmrc_emoticons.) Po tym czasie będzie najsmaczniejsze!

     

Porady

Oczywiście ciasto można jeść zaraz po przyrządzeniu, ale po 2-3 dniach jest zdecydowanie najsmaczniejsze tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Najlepszy orzechowiec - ciasto z orzechami i miodem - ciasto orzechowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: