- TM 5
Składniki
Masa miętowa
- 300 g miętowych landrynek
- 80 g cukru
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 800 g mleka
- 2 jajka
- 4 płaskich łyżeczek żylatyny
- 250 g Margaryny Kasia, lub masła (miękkie)
- 150 g herbatników
Ciasto
- 150 g cukru
- 35 g mąki ziemniaczanej, lub kukurydzianej
- 90 g mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 130 g mąki pszennej typ 450
- 90 g oleju
Bita śmietana
- 600 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 fixy do śmietany
- 50 g czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.Formę do ciasta 30x40cm.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać wszystkie składniki, wymieszać 30s/obr.5. Piec 30 min.
Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" wsypać landrynki, wymieszać 10s/obr.7. Założyć motylek dodać mąkę,mleko,cukier i jajka, gotować 8min/100st/obr.2,5. Dwie minuty przed końcem powoli dosypać żylatynę. Ostudzić całkowicie masę. Następnie dodać margarynę, wymieszać 2min/obr.2,5. Przełożyć masę na ciasto.Na górę ułożyć herbatniki.
Założyć motylek.Do "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, ubijać 5min/obr.3. W razie potrzeby wydłużyć czas lub zwiększyć obr. do 3,5. Następnie dodać cukier puder i fixy, wymieszać 35s/obr.2. Wyłożyć bitą śmietanę na herbatniki, a na górę posypać startą czekoladą.Włożyć na 2 godz. do lodówki.
Smacznego!
Ciasto
Masa miętowa
Bita śmitana
Porady
Ciasto jest naprawdę smaczne i orzeźwiające, w sam raz na upalne dni,ale i nie tylko.Wsród znajomych bardzo lubiane,a do tego efektowne.Na tortownicę o wymiarach 22 można użyć połowę składników.Z tej porcji wychodzi 24-30 kawałków.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam sobie na urodziny zamiast tortu - strzał w 10tkę!
Niestety trochę spiekły mi się brzegi spodu, więc je obcięłam i przełożyłam spód do 2 mniejszych foremek, przez co zostało mi trochę miętowej masy. W ten sposób powstał jeszcze deser w szklanach - warstwa miętowego budyniu, pokruszone herbatniki (u mnie pełnoziarniste), bita śmietana + starta gorzka czekolada.
Zdecydowanie do powtórzenia
PS. dodałam 100g cukru zamiast 150g do ciasta, do miętowej masy 40g zamiast 80g, a śmietankę ubiłam z domowym cukrem waniliowym, a całość posypałam startą gorzką czekoladą
pyszne.. lekkie i orzezwiajace
super ciasto takie"inne" w smaku. Polecam.
Ciasto bardzo dobre, takie orzeźwiające 😊
REWELACYJNE
Naprawdę pycha
Ania ze Szczecina
Ciasto dobre rodzince smakowalo dodaje do ulubionych.I zostawiam gwiazdeczki.Pozdrawiam
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Ciasto bardzo lekkie i ciekawe w smaku. Ja lubię mięte więc dodałam do masy dodatkowo 4 krople kropli miętowych na żołądek.
Sprawdze ten przepis w najbliższym czasie. Wygląda bardzo smacznie
Beata
Cieszę się że smakował
Pyszny ...zimny dobrze schlodzony ....mniam mniam