thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Masa miętowa

  • 300 g miętowych landrynek
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 800 g mleka
  • 2 jajka
  • 4 płaskich łyżeczek żylatyny
  • 250 g Margaryny Kasia, lub masła (miękkie)
  • 150 g herbatników

Ciasto

  • 150 g cukru
  • 35 g mąki ziemniaczanej, lub kukurydzianej
  • 90 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 130 g mąki pszennej typ 450
  • 90 g oleju

Bita śmietana

  • 600 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 fixy do śmietany
  • 50 g czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.Formę do ciasta 30x40cm.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wszystkie składniki, wymieszać 30s/obr.5. Piec 30 min.

     

  2. Masa miętowa
  3. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać landrynki, wymieszać 10s/obr.7. Założyć motylek dodać mąkę,mleko,cukier i jajka, gotować 8min/100st/obr.2,5. Dwie minuty przed końcem powoli dosypać żylatynę. Ostudzić całkowicie masę. Następnie dodać margarynę, wymieszać 2min/obr.2,5. Przełożyć masę na ciasto.Na górę ułożyć herbatniki.

  4. Bita śmitana
  5. Założyć motylek.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, ubijać 5min/obr.3. W razie potrzeby wydłużyć czas lub zwiększyć obr. do 3,5. Następnie dodać cukier puder i fixy, wymieszać 35s/obr.2. Wyłożyć bitą śmietanę na herbatniki, a na górę posypać startą czekoladą.Włożyć na 2 godz. do lodówki.

    Smacznego!

Porady

Ciasto jest naprawdę smaczne i orzeźwiające, w sam raz na upalne dni,ale i nie tylko.Wsród znajomych bardzo lubiane,a do tego efektowne.Na tortownicę o wymiarach 22 można użyć połowę składników.Z tej porcji wychodzi 24-30 kawałków.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Miętowe marzenie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?