- TM 5
Składniki
Masa serowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1 fix do sernika
- 300 g cukru
- 1500 g twarogu mielonego
- 1 cytryna, (sok i skórka)
- 1 cukier waniliowy
Ciasto
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%, (kopiaste)
- 150 g cukru
- 500 g mąki typ 450
- 150 g margaryna Kasia, lub zwykła (miękka)
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy cukier,jajka i margarynę, miksujemy 30s./obr.5. Dodajemy resztę składników (oprócz cukru pudru), wyrabiamy 2min/"Ciasto" .Wykładamy formę do pieczenia folią aluminiową lub pergaminem, i z 2/3 części ciasta wygniatamy na blaszce spód, podsypując mąką dla ułatwienia.
Pozostałą część ciasta (1/3) przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki.
Do umytego i osuszonego "Blokada naczynia miksującego" dajemy startą skórkę z cytryny i cukier, miksujemy 20s/obr.10. Następnie dodajemy jajka i sok z cytryny, miksujemy 1min/obr.3,5. Dodajemy resztę składników, miksujemy 30s/obr.5.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego !
Ciasto
Masa serowa
Porady
Masa serowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.Ja używam twarogu z wiaderka kupionego w Lidlu Jeśli wyjdzie rzadsza, proszę się nie przejmować, wylać masę na ciasto, zapiec przez 15-20 min. i po tym czasie dopiero układać plasterki ciasta, a następnie kontynuować pieczenie.Ja piekłam w formie 35cmx45cm, na mniejszej będzie wyższe.
Polecam jeszcze szybką wersję z herbatnikami zamiast ciasta.Wykładamy na blaszcze jedną warstwę herbatników, smarujemy cienką warstwą przygotowaną masą serową.Kładziemy drugą warstwę herbatników i wylewamy pozostałą część masy serowej.Pieczemy bez posypki.Potem możemy polać polewą czekoladową.Po upieczeniu wogóle nie widać, że spód jest z herbatników.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodałam do przetestowania, wygląda apetycznie... a wersja z herbatnikami może okazać się atutem
Are you sure to delete this comment ?