thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 1 jajko
  • 30 g sezamu lub maku, (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 360 g ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 150g g mąki żytniej typ.720
  • 150 g mąki orkiszowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chlebek na żurek
  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy wszystkie składniki (oprócz jajka), wyrabiamy 2min/Ciasto"Ciasto" .Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na trzy części. Urywamy z każdego kawałka po małej kulce na uchwyt.Formujemy trzy duże kule.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyklejamy uchwyty.Posypujemy sezamem i odstawiamy na 30min. do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie wkładamy chlebki do zimnego piekarnika i pieczemy 30-40min. w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ucinamy górę na wysokości 3/4 i wydrążamy środki.Chlebki są gotowe na żurek.

    Smacznego !

     

Porady

Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie,oprószamy dłonie i stolnicę mąką, łatwiej będzie nam wyrobić kule.Z przepisu wychdzą 3 mniejsze chlebki, lub dwa większe, wtedy dzielimy ciasto na dwie części.Pmiętajmy, aby zachować odpowiedni odstęp na blaszce,chelbki podczas pieczenia nie mogą się zetknąć.Studzić najlepiej na kratownicy,aby chlebki się nie zapociły. Możemy je zrobić kilka dni wcześniej i po wydrążeniu zamrozić.Przed podaniem włożyć do piekarnika na 10-15 min. Będą bardzo chrupiące.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek na żurek

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?