- TM 31
Składniki
masa
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litra mleka
- 8 łyżek cukru
- 250 g margaryny
ciasto
- 1szklanka wody
- 125 g margaryny
- 1szklanka mąki
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. CIASTO:
woda i margaryna gotować 7min/100st./obr. 1
następnie dodać przez otwór mąkę, jaja i proszek do pieczenia zarobić ciasto 2-2,30min/"Ciasto"
Ciasto wyłożyć na blachę natłuszczoną wyciskając poprzez rękaw cukierniczy formując eklera. Piec 200-230st. aż się lekko przyrumienią. Wyjąć i przekroić każdy poziomo.
2. MASA:
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć budyń, mleko, cukier wymieszać 15s/obr 3 następnie gotować 5min/100st./ obr. 1 (musi zgęstnieć delikatnie)
W osobnej misce utrzeć margarynę i następnie dodać letnią masę.
3. Do każdego Eklera można wstrzyknąć masę lub przekroić wzdłuż i nałożyć masę łyżeczką.
Eklery
Porady
górę eklerów można udekorować rozpuszczoną goszką czekoladą lub lukrem czy cukrem pudrem posypać
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie umieszcza się przepisów, jak się nie potrafi gotować... kompletna klapa a nie EKLERY... ciast zupa, krem zupa... MASAKRA!
Przepis jest nieprecyzyjny. Z podanego sposobu przygotowania, ciasto ma kosystencję wodnistą, jajka powinno się wbić do masy dopiero po jej wystygnieciu, inaczej jaja się zaparzą, a ciasto nie wyrośnie. Zalecam wszystkim, którzy chcą zrobić eklery/ptysie po raz pierwszy, żeby nie sugerować się powyższym przepisem, tylko sprawdzić inne.
Dzieki za przepis. Właśnie upiekłam eklerki są rewelacyjne
Zdjęcie piękne lecz nie z tego przepisu.