thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 30/09/14
zmieniono dnia: 30/09/14

Składniki

masa

  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litra mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 250 g margaryny

ciasto

  • 1szklanka wody
  • 125 g margaryny
  • 1szklanka mąki
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Eklery
  1. 1. CIASTO:

    woda i margaryna gotować 7min/100st./obr. 1

    następnie dodać przez otwór mąkę, jaja i proszek do pieczenia zarobić ciasto 2-2,30min/Ciasto"Ciasto"

    Ciasto wyłożyć na blachę natłuszczoną wyciskając poprzez rękaw cukierniczy formując eklera. Piec 200-230st. aż się lekko przyrumienią. Wyjąć i przekroić każdy poziomo.

     

    2. MASA:

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć budyń, mleko, cukier wymieszać 15s/obr 3 następnie gotować 5min/100st./ obr. 1 (musi zgęstnieć delikatnie)

    W osobnej misce utrzeć margarynę i następnie dodać letnią masę.

     

    3. Do każdego Eklera można wstrzyknąć masę lub przekroić wzdłuż i nałożyć masę łyżeczką.

Porady

górę eklerów można udekorować rozpuszczoną goszką czekoladą lub lukrem czy cukrem pudrem posypać

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

EKLERY

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 29, 2015 at 14:13

    Nie umieszcza się przepisów, jak się nie potrafi gotować... kompletna klapa a nie EKLERY... ciast zupa, krem zupa... MASAKRA!

  • lutego 11, 2015 at 22:42
    1.0

    Przepis jest nieprecyzyjny. Z podanego sposobu przygotowania, ciasto ma kosystencję wodnistą, jajka powinno się wbić do masy dopiero po jej wystygnieciu, inaczej jaja się zaparzą, a ciasto nie wyrośnie. Zalecam wszystkim, którzy chcą zrobić eklery/ptysie po raz pierwszy, żeby nie sugerować się powyższym przepisem, tylko sprawdzić inne.

  • stycznia 3, 2015 at 14:56

    Dzieki za przepis. Właśnie upiekłam eklerki są rewelacyjne tmrc_emoticons.)

  • listopada 10, 2014 at 18:20

    Zdjęcie piękne lecz nie z tego przepisu.