![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mcx335dk-c4788-945613-cfcd2-eumg878t/87227005-9339-4ddd-8f99-d1f3bc5c77aa/main/delicja-jablkowa.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mcx335dk-c4788-945613-cfcd2-eumg878t/3f1f4608-3bf2-4096-84b4-2f74189c7e70/main/delicja-jablkowa.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mcx335dk-c4788-945613-cfcd2-eumg878t/ba8743df-862c-495f-85d3-0726a2308481/main/delicja-jablkowa.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mcx335dk-c4788-945613-cfcd2-eumg878t/4736ef83-acf2-4fdc-9735-81a0adda5e0d/main/delicja-jablkowa.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mcx335dk-c4788-945613-cfcd2-eumg878t/65682b28-89b1-41cf-8bc1-e53c4c5ab26c/main/delicja-jablkowa.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki, pszenna
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia
- 250 g margaryny
Masa I
- 500 g sera białego mielonego, można zmielić w termomix
- 3 zòltka
- 1 cukier waniliowy 1 opakowanie
- 5 łyżeczek cukru
- 125 g margaryny
- 125 g mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej, lub budyń
Masa II
- 1000 g jabłek, obranych, wydrożonych pokrojonych w ćwiartki
- 125 g cukru
- 1 galaretka agrestowa
Polewa
- 125 g margaryny
- 125 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier , margaryna wymieszać 20s/obr.5
2. Dodać mąkę i proszek wyrabiać 3min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" (można bez pkt 1 tylko 4 min)
3. Ciasto podzielić na 3 równe części . Piec każdą w blaszcze 26x30 w temp. 180 do 25 min w zależnosci od piekarnika ciasto musi być trochę rumiane.
4. Wszystkie składniki na masę I włożyć do naczynia miksującego podgrzewać 8min/90c/
"Brak obrotów wstecznych" /obr.3
5. Gorącą masę wlać na placek upieczony i przykryć drugim upieczonym.6. Do naczynia misującego włozyć połowę obranych jabłek , rozdrobnić 4-5s/obr.4 przełozyć do innego naczynia . Drugą połowę jabłek rozdrobnić w ten sam sposób .
7. Założyć motylek . Do naczynia miksujacego włożyć całość rozdrobnionych jabłek . Dodać cukier i galaretkę , poddusić 10min/80C/obr.2
8. Gorącą masę II wlać na drugi placek i przykryć trzecim
9. Do naczynia miksującego włożyć wszytkie składniki na polewę zagotować 6min30s/100c/obr.2
10. Ciasto po wystygnięciu wstalić do lodówki najlepiej smakuje na drugi dzień.
przygotowanie ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne ciasto, polecam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ciasto bardzo smaczne, ale i czasochłonne
Mi zajęło grubo ponad 2 godziny. Jest też bardzo syte. To jedyne ciasto, które jedliśmy 2 tygodnie
Po jednym kawałeczku, człowiek czuje sie zapchany![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Upieklam go dzisiaj ,super ciasto ,nic dodac nic ujac - potwierdzam i polecam !
Galaretkę dodajemy zcukrzoną![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Witam też chciałabym wypróbować to ciasto i ponawiam pytanie jednej z poprzedniczek - co z tą galaretką - wersja zcukrzona czy zgodnie z przepisem na opakowaniu jak myślicie doczekamy się odpowiedzi![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Ciasto super, godne polecenia![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Dorota
Chciałabym w środę zrobić to ciasto i czytając przepis mam pytanie dotyczące galaretki: czy trzeba ją wcześniej przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu czy wsypuje się wersję surową/scukrzoną?
Smakowicie wygląda - czas przetestować![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?