- TM 31
Składniki
MASA ŚMIETANOWA
- 1 litra śmietany 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
PONCZ do jasnego biszkoptu
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g czekolada gorzka
- 100 g czekolada mleczna
- 100 g wódki
- 3 łyżki cukru
POLEWA
- 125 g margaryny
- 125 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
MASA ŚMIETANOWA DO DEKORACJI
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 g śmietany 30%
MASA CUKROWA DO DEKORACJI
- 3 łyżki wody gorącej, plus dodatkowa porcja
- 8 czubatych łyżeczek cukru pudru, plus dodatkowa porcja
- 3 łyżeczki galaretki wiśniowe, plus dodatkowa porcja gararetki zielonej
- 3 łyżki mąki ziemiaczanej, plus dodatkowa porcja
- 8 ciasteczka pierniczki
PONCZ do ciemnego biszkoptu
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g wody gorącej
- 50 g wódki lub koniak
BISZKOPT JASNY
- 85 g mąki tortowej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 95 g mąki ziemnaczanej
BISZKOPT CIEMNY
- 6 jajek
- 1 łyżki czubata łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 170 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 170 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżki czubata łyżka kakao
- 95 g mąki ziemnaczanej
- 85 g mąki tortowej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 litra śmietany 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g czekolada gorzka
- 100 g czekolada mleczna
- 100 g wódki
- 3 łyżki cukru
- 125 g margaryny
- 125 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 500 g śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki galaretki wiśniowe, plus dodatkowa porcja gararetki zielonej
- 3 łyżki wody gorącej, plus dodatkowa porcja
- 8 czubatych łyżeczek cukru pudru, plus dodatkowa porcja
- 3 łyżki mąki ziemiaczanej, plus dodatkowa porcja
- 8 ciasteczka pierniczki
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g wody gorącej
- 50 g wódki lub koniak
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czekoladę włożyć do naczynia i rozdrobnić 10s/obr.5. przełożyć do miseczki
Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody . Wlać do naczynia dodać kawałki czekolady i cukier . Podgrzewać 6min/80*C/obr.2. Wystudzić dodać wódkę wymieszać 5s.obr.3
Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe )
Na ciemny biszkopt włozyć 1 porcę masy śmietanowej na to poukładać ciasno połamany biszkopt jasny , polać dokładnie wystudzonym ponczem do jasnego biszkoptu. Włożyć drugą część masy przyczyć ciemnym biszkoptem nasączyć ponczem do ciemnego biszkoptu. 3/4 masy całe ciasto boli obłożyć masą i posypać pokruszonymi 6 ciastkami pierniczkami. 1/3 masy zostawić do dekoracji po polaniu polewą czekoladową.
3 łyżki galaretki wiśniowej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody rozpuścić lekko przestudzić.
Dodać do naczynia 8 łyczeczek cukru pudru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodać rozpuszczoną galaretkę i wyrabiać 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Rozwałkować cienki placek wykrawć szklanką kólka i zwijać w róze .
To samo powtórzyć z dodatkową porcją zielonej gararetki wykrawać listki .
Masę cukrową można przygotować wcześniej przelożyć do pojemnika i wykorzystać do dekoracji można użyć innych kolorów galaretek
GĘSTOŚĆ MASY ZALEŻY TEŻ OD TEMPERATURY W POMIESZCZENIU , NAJLEPIEJ DODAWAĆ DOBRZE WYSTUDZONĄ GALARETKĘ . A JEŚLI KONSYTENCJA BĘDZIE ZA RZADKA I NIE DA SIĘ ROZWAŁKOWAĆ DODAWAĆ CUKIER PUDER - NAJLEPSZA JEST TO TEGO STOLINICA SYLIKONOWA
Do naczynia włożyć wszyskie składniki zagotować 6 min/80*C/obr.2
Polać tort . Wystudzony w lodówce można dekorować pozostałą 1/3 masy .
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.
Założyć motylek . Do naczynia miksującego wlać 500g zimnej śmietany dodać 3 łyżki cukru pudru i ubijać przy obr.3 (dopóki nie powstanie sztywna piana ) dodać wystudzoną żelatynę . Pzełożyć do miski i wstawić do lodówki .
Powtórzyć tę czynność z pozostałą ilością 500g śmietany oraz z Masą śmietanową do dekoracji
Żółtka oddzielić od białek . Odważyć mąkę znieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, odważyć cukier .
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka dodać szczyptę soli, ubijać ok. 3-4 min/obr.3,5.
1 min/obr.1,5 porcjami dosypywać cukier ewentualnie powtórzyć do rozpuszczenia się cukru.
Dodać żółtka wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.
Ustawić obr.2 przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wyłożyć ciasto to formy o 38/22 wyłożonej papierm do pieczenia . Piec 25-30minut w temp. 175*C. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części. (Poncz wszystkie składniki wymieszać) Każdą część nasączyć ponczem do ciemnego ciasta .
PONCZ do jasnego ciasta
BISZKOPY JASNY
PRZYGOTOWANIE TORTU
Masa cukrowa do dekoracji
POLEWA
MASA ŚMIETANOWA
BISZKOPT CIEMNY:
Porady
Tort warto zrobić dzień wcześniej .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję za komentarz
Uwielbiam piec ciasta i ten przepis od lat jest w mojej kuchni ale musiałam go przepisać na thermomix sprawdzajac czy wszystko wyjdzie tak jak powinno nie żależało mi na konkursie jak komuś się nie podoba nie musi go robić . Ja sama szukam też nowych przepisów i doświadczeń czasami coś nie wyjdzie albo nie smakuje > Bo w kuchni tak jak z tancem nie wystarczy talent trzeba ćwiczyć i trenować
Pozdrawiam
Torcik do wypròbowania. Zgadzam sie jednak z kolezanka, co do niektòrych komentarzy. Przepis zostal wstawiony wieczorem przez autorke, ktòra dodatkowo poleca przygotowanie dzien wczesniej, a tu w komentarzu czytamy, ze torcik zostal wykonany wczoraj ???? ..... W nocy.... ????? Czy jak ??? Piszmy szczere komentarze, ladniej to wyglada Wlasnie dlatego rodza sie pòzniej "sprzeczki" i "klòtnie". I wszelkie inne nieporozumienia, za kazdym razem, jak jest jakis konkurs. Jak dany przepis sobie zasluzy, to i tak wygra Pozdrawiam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Nie wiedziałam że złośliwi ludzie też mogą być na przepisowni na szczęście gdy zamieściłam przepis wydrukowała , nie wiem jak można była usunąć najważniejszy punkt , trudno lepiej się nie dzielić z innymi swoimi przepisami i zachować je dla siebie , a co dotyczy mazurka to chyba Pani nigdy nie piekła mazurka i biszkoptu to dwa różne ciasta .
Sorry. Nie chcę się wymądrzać tym bardziej, że nigdy sama jeszcze nie zamieściłam żadnego przepisu. Mam wątpliwości , kto pisze te wychwalające komentarze. Fakt wystawiająca bardzo się napracowała, ale przepis jest mało czytelny co z tym jasnym biszkoptem połamanym na kawałki orzecha włoskiego. Z całą pewnością nie trafi do wypróbowania. No i gdyby nie podpis myślałabym ,że to mazurek wielkanocny.
niebo w gębie, lepszego nie jadłam, świetne połączenie śmietany z czekoladą
Fantazja brzmi fajnie i tak smakuje dodał bym jeszcze rozpuszczoną czekoladę w środek po białym biszkopcie jak zastygnie będzie fantastyczne
Wczoraj próbowałam zrobić ciasto w domu. Wszsytko zrobiłam według przepisu... Poprostu reweacja zrobię ten tort na urodziny mojej córki. Dziękuje za przepis
Pozdrawiam.
Wczoraj próbowałam zrobić ciasto w domu. Wszsytko zrobiłam według przepisu... Poprostu reweacja zrobię ten tort na urodziny mojej córki. Dziękuje za przepis
Pozdrawiam.
świetny przepis i te róże
pycha
Are you sure to delete this comment ?