thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny

Składniki

MASA ŚMIETANOWA

  • 1 litra śmietany 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru

PONCZ do jasnego biszkoptu

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g czekolada gorzka
  • 100 g czekolada mleczna
  • 100 g wódki
  • 3 łyżki cukru

POLEWA

  • 125 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

MASA ŚMIETANOWA DO DEKORACJI

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 g śmietany 30%

MASA CUKROWA DO DEKORACJI

  • 3 łyżki wody gorącej, plus dodatkowa porcja
  • 8 czubatych łyżeczek cukru pudru, plus dodatkowa porcja
  • 3 łyżeczki galaretki wiśniowe, plus dodatkowa porcja gararetki zielonej
  • 3 łyżki mąki ziemiaczanej, plus dodatkowa porcja
  • 8 ciasteczka pierniczki

PONCZ do ciemnego biszkoptu

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g wody gorącej
  • 50 g wódki lub koniak

BISZKOPT JASNY

  • 85 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 95 g mąki ziemnaczanej

BISZKOPT CIEMNY

  • 6 jajek
  • 1 łyżki czubata łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 170 g mąki tortowej

  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 170 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżki czubata łyżka kakao

  • 95 g mąki ziemnaczanej
  • 85 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru

  • 1 litra śmietany 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g czekolada gorzka
  • 100 g czekolada mleczna
  • 100 g wódki
  • 3 łyżki cukru

  • 125 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

  • 500 g śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki galaretki wiśniowe, plus dodatkowa porcja gararetki zielonej
  • 3 łyżki wody gorącej, plus dodatkowa porcja
  • 8 czubatych łyżeczek cukru pudru, plus dodatkowa porcja
  • 3 łyżki mąki ziemiaczanej, plus dodatkowa porcja
  • 8 ciasteczka pierniczki

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g wody gorącej
  • 50 g wódki lub koniak

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PONCZ do jasnego ciasta
  1. Czekoladę włożyć do naczynia i rozdrobnić 10s/obr.5. przełożyć do miseczki

  2.  Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody . Wlać do naczynia dodać kawałki czekolady i cukier . Podgrzewać 6min/80*C/obr.2. Wystudzić dodać wódkę wymieszać 5s.obr.3

  3. BISZKOPY JASNY
  4.  Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe )

  5. PRZYGOTOWANIE TORTU
  6. Na ciemny biszkopt włozyć 1 porcę masy śmietanowej na to poukładać ciasno połamany biszkopt jasny , polać dokładnie wystudzonym ponczem do jasnego biszkoptu. Włożyć drugą część masy przyczyć ciemnym biszkoptem nasączyć ponczem do ciemnego biszkoptu. 3/4 masy całe ciasto boli obłożyć masą i posypać pokruszonymi 6 ciastkami pierniczkami. 1/3 masy zostawić do dekoracji po polaniu polewą czekoladową.

  7. Masa cukrowa do dekoracji
  8.  3 łyżki galaretki wiśniowej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody rozpuścić lekko przestudzić.

    Dodać do naczynia 8 łyczeczek cukru pudru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodać rozpuszczoną galaretkę i wyrabiać 1min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

     Rozwałkować cienki placek wykrawć szklanką kólka i zwijać w róze .

    To samo powtórzyć z dodatkową porcją zielonej gararetki wykrawać listki .

    Masę cukrową można przygotować wcześniej przelożyć do pojemnika i wykorzystać do dekoracji można użyć innych kolorów galaretek

    GĘSTOŚĆ MASY ZALEŻY TEŻ OD TEMPERATURY W POMIESZCZENIU , NAJLEPIEJ DODAWAĆ DOBRZE WYSTUDZONĄ GALARETKĘ . A JEŚLI KONSYTENCJA BĘDZIE ZA RZADKA I NIE DA SIĘ ROZWAŁKOWAĆ DODAWAĆ CUKIER PUDER - NAJLEPSZA JEST TO TEGO STOLINICA SYLIKONOWA  

  9. POLEWA
  10.  Do naczynia włożyć wszyskie składniki zagotować 6 min/80*C/obr.2

    Polać tort . Wystudzony  w lodówce można dekorować pozostałą 1/3 masy .

  11. MASA ŚMIETANOWA
  12. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.

    Założyć motylek . Do naczynia miksującego wlać 500g zimnej śmietany dodać 3 łyżki cukru pudru i ubijać przy obr.3 (dopóki nie powstanie sztywna piana ) dodać wystudzoną żelatynę . Pzełożyć do miski i wstawić do lodówki .

    Powtórzyć tę czynność z pozostałą ilością 500g śmietany oraz z Masą śmietanową do dekoracji

  13. BISZKOPT CIEMNY:
  14.  Żółtka oddzielić od białek . Odważyć mąkę znieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, odważyć cukier .

  15.  Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka dodać szczyptę soli, ubijać ok. 3-4 min/obr.3,5.

  16.  1 min/obr.1,5 porcjami dosypywać cukier ewentualnie powtórzyć do rozpuszczenia się cukru.

  17. Dodać żółtka wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.

  18. Ustawić obr.2 przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

  19.  Wyłożyć ciasto to formy o 38/22 wyłożonej papierm do pieczenia . Piec 25-30minut w temp. 175*C. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części. (Poncz wszystkie składniki wymieszać) Każdą część nasączyć ponczem do ciemnego ciasta .

Porady

Tort warto zrobić dzień wcześniej .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Fantazja czekoladowo- śmietankowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 3, 2013 at 13:05

    Dziękuję za komentarz 

    Uwielbiam piec ciasta i ten przepis od lat jest w mojej kuchni ale musiałam go przepisać na thermomix sprawdzajac czy wszystko wyjdzie tak jak powinno nie żależało mi na konkursie jak komuś się nie podoba nie musi go robić . Ja sama szukam też nowych przepisów i doświadczeń czasami coś nie wyjdzie albo nie smakuje > Bo w kuchni tak jak z tancem nie wystarczy talent trzeba ćwiczyć i trenować  tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

     

  • grudnia 3, 2013 at 11:06

    Torcik do wypròbowania. Zgadzam sie jednak z kolezanka, co do niektòrych komentarzy. Przepis zostal wstawiony wieczorem przez autorke, ktòra dodatkowo poleca przygotowanie dzien wczesniej, a tu w komentarzu czytamy, ze torcik zostal wykonany wczoraj ???? ..... W nocy.... ????? Czy jak ??? Piszmy szczere komentarze, ladniej to wyglada tmrc_emoticons.)  Wlasnie dlatego rodza sie pòzniej "sprzeczki" i "klòtnie". I wszelkie inne nieporozumienia, za kazdym razem, jak jest jakis konkurs. Jak dany przepis sobie zasluzy, to i tak wygra tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • listopada 28, 2013 at 22:39

    Nie wiedziałam że złośliwi ludzie też mogą być na przepisowni na szczęście gdy zamieściłam przepis wydrukowała , nie wiem jak można była usunąć najważniejszy punkt , trudno lepiej się nie dzielić z innymi swoimi przepisami i zachować je dla siebie , a co dotyczy mazurka to chyba Pani nigdy nie piekła mazurka i biszkoptu to dwa różne ciasta .

  • listopada 28, 2013 at 20:05

    Sorry. Nie chcę się wymądrzać tym bardziej, że nigdy sama jeszcze nie zamieściłam żadnego przepisu. Mam wątpliwości , kto pisze te wychwalające komentarze. Fakt wystawiająca bardzo się napracowała, ale przepis jest mało czytelny co z tym jasnym biszkoptem połamanym na kawałki orzecha włoskiego. Z całą pewnością nie trafi do wypróbowania. No i gdyby nie podpis myślałabym ,że to mazurek wielkanocny.

     

  • listopada 28, 2013 at 16:54
    5.0

    niebo w gębie, lepszego nie jadłam, świetne połączenie śmietany z czekoladą

  • listopada 28, 2013 at 16:18
    5.0

    Fantazja brzmi fajnie i tak smakuje dodał bym jeszcze rozpuszczoną czekoladę w środek po białym biszkopcie jak zastygnie będzie fantastyczne

  • listopada 28, 2013 at 15:52
    5.0

    Wczoraj próbowałam zrobić ciasto w domu. Wszsytko zrobiłam według przepisu... tmrc_emoticons.;) Poprostu reweacja zrobię ten tort na urodziny mojej córki. Dziękuje za przepis Love

    Pozdrawiam.

  • listopada 28, 2013 at 15:52
    5.0

    Wczoraj próbowałam zrobić ciasto w domu. Wszsytko zrobiłam według przepisu... tmrc_emoticons.;) Poprostu reweacja zrobię ten tort na urodziny mojej córki. Dziękuje za przepis Love

    Pozdrawiam.

  • listopada 28, 2013 at 12:37
    5.0

    świetny przepis i te róże

  • listopada 28, 2013 at 12:34
    5.0

    pycha