- TM 31
Składniki
- ciasto: 250 g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl maku suchego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 miarka tm mleka
- 1 zapach migdałowy (10 ml)
- Do ozdobienia babki:
- cukier puder
- lub lukier
- rodzynki
- tłuszcz do posmarowania foremki
- bułka tarta do psypania foremki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Miękka margarynę utrzeć w thermomixie za pomącą motylka- czas 2 min obr. poz 4. dodawać stopniowo jajka i dalej ucierać- czas 2 min obr.poz.4. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać czas 20-30 sek.obr poz 2.Na koniec wlać mleko,dodać mak oraz zapach migdałowy,całość jeszcze raz wymieszać czas 50sek obr.poz 2. Formę natłuścić obsypać bułką tartą wyłożyć ciasto.Piec 60 min tem 175*c.Upieczoną babkę ostudzić posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować rodzynkami według uznania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Babka jest przepyszna .Naszym zdaniem to klasyczny piegusek :P.
Polecam
Babka przepyszna, takiego przepisu szukałam długo!!! zamieszczam zdjęcia z produkcji.
Ułatwiłam sobie sprawę - założyłam motylek i włączyłam masło z cukrem na obroty 3 i tak zostawiłam aż do dodania ostatniego składnika przez otwór - nie wiem ile to trwało- ok. 10 min.
Pięknie utarte ciasto, gęste. Efekt na zdjęciach. Pycha!
Moja babka właśnie dochodzi do siebie w piekarniku. Trochę mam wątpliwości, bo wyszło mi ciasto delikatnie "wodniste".
Zaznaczę, że dałam tylko pół szklanki maku i zamiast mąki ziemniaczanej, dałam pszenną.. Piekłam w 150°,bo mój piekarnik pali wszystko co mu zaserwuję.
Mam nadzieję, że będzie dobra! 😀 Bo apetycznie wygląda.
Przepis łatwy i szybki w wykonaniu, na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam.
Właśnie się piecze
Na szczęście też zauważyłam, że w wykonaniu nie wspomniano o cukrze i dodałam w odpowiednim czasie
Babka wyszła super i smakuje równie doskonale!
Polecam i zapisuję w ulubionych
Aaaaaaa i użyłam korytka a nie formy babkowej!
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
[Bł. Jan Paweł II ]
dodawać jajka i cukier! Bez cukru nie da rady...
Za chwilę będę ją jeść, wygląda dobrze!
Are you sure to delete this comment ?