Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 550 gugotowanych ziemniaków
- 250-350 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 10 g oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, tak aby ziemniaki były na spodzie i wyrobić ciasto - czas 90 sekund, obroty poz. Interwał.
Masę przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić na kluski.
Gotować w osolonej, wrzącej wodzie ok. 10 minut.
Podawać z sosem mięsnym lub na słodko. Smakują równie dobrze na drugi dzień odsmażone na masełku i posypane cukrem.
Ilość mąki dostosowuje sie do rodzaju ziemniaków.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Najlepsze są te z poprzedniego dnia i można je zjeść prosto z lodówki – radzi Ela, Jadzia. Oczywiście smakują równie dobrze, gdy są przygotowane na świeżo i schłodzone. Zatem życzę powodzenia w kuchni. Bitlife
Świetny przepis, po uwzględnieniu komentarzy
Nienajgorsze.
Trzeba wyrabiać ciasto zdecydowanie dłużej niż w przepisie żeby się całkowicie związało.
Kopytka bardzo dobre, dzieciom smakowały NA pewno jeszcze kiedyś zrobię
Bardzo dobry przepis. Nareszcie kopytka wyszły idealne! Pierwszy raz dodawałm do nich olej. Mąki ziemniaki potrzebowały nieco więcej niz 250g sugerowanych przez część komentujących.
Kopytka superek.....
W moim przypadku okazały się kompletną porażką. Przyznaję, pewnie powodem były i ziemniaki, te które są dostępne u nas są bardzo wodniste (mieszkamy w Hiszpanii) oraz mąka (która tutaj też jednak jest 'inniejsza'), dałam max maki ale masa wyszła strasznie wodnista i lepka; wyciągnęłam, dodałam więcej mąki i zagniotłam sama, nie chciała się formować, kopytka wyszły twarde jak skała i chyba powędrują do kosza Szkoda....
Polecam są pyszne 😊
Kopytka wyszły jak najbardziej pozytywnie