thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 500 g wydrylowanych i lekko odsączonych wiśni
  • 200 g cukru / xylitolu
  • 1 czubate łyżeczki agaru, opcjonalnie
  • 20 g kakao bez cukru
  • 2-3 czubatych łyżek rumu bądź wiśniówki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wiśnie, cukier i opcjonalnie agar umieszczamy w kielichu, ustawiamy obroty wsteczne, czas 17 minut / obroty 1 / temperatura 90.

     

     

    Dodajemy kakao i 2-3 łyżki rumu / wiśniówki (opcjonalnie) ,

    ustawiamy ponownie obroty wsteczne, czas 2 minuty / temperatura 90 / obroty 2-3

     

    Jeśli nie mamy agaru a konfitura nie zgęstniała należy wydłużyć czas gotowania aż zgęstnieje.

     

     

     

    Konfiturę przelewmy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut i zjadamy tmrc_emoticons.)

    Smakuje jak najlepsze wiśnie w czekoladzie.

    Niezastąpiona do naleśników, deserów, pieczywa ..

    Jest to  zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa np. dla nutelli .

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewenualnym rozbryzgom konfitury).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KONFITURA / DŻEM CZEKO-WIŚNIA z RUMEM

Wydrukuj:

Komentarze