- TM 31
Składniki
- 500 g wydrylowanych i lekko odsączonych wiśni
- 200 g cukru / xylitolu
- 1 czubate łyżeczki agaru, opcjonalnie
- 20 g kakao bez cukru
- 2-3 czubatych łyżek rumu bądź wiśniówki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wiśnie, cukier i opcjonalnie agar umieszczamy w kielichu, ustawiamy obroty wsteczne, czas 17 minut / obroty 1 / temperatura 90.
Dodajemy kakao i 2-3 łyżki rumu / wiśniówki (opcjonalnie) ,
ustawiamy ponownie obroty wsteczne, czas 2 minuty / temperatura 90 / obroty 2-3
Jeśli nie mamy agaru a konfitura nie zgęstniała należy wydłużyć czas gotowania aż zgęstnieje.
Konfiturę przelewmy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut i zjadamy
Smakuje jak najlepsze wiśnie w czekoladzie.
Niezastąpiona do naleśników, deserów, pieczywa ..
Jest to zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa np. dla nutelli .
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewenualnym rozbryzgom konfitury).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja
Rewelacja, czuję ,że to bedzie mój hit sezonu wiśniowego
Wkrecona przez Bzik Bzika!
Jak przechowywac sloiczki i jak dlugo mozna je chomikowac?
Super
pychotka, na stałe zagości w mojej spiżarni, dziękuję za przepis
Pychotka!!!! Zrobiłam i cała rodzinka go pokochała. POLECAM!!!!!
Cieszę się bardzo! Ja co roku robię ich coraz więcej ale i tak znikają wszystkie za szybko
Pozdrawiam!
Przepyszna konfitura! Moje małe i duże dzieci z początku były nieufności, ale teraz muszę pilnować słodka, żeby wszystkiego nie wyjadły.
Szkoda, że owoce się skończyły i nie mogę zrobić więcej .
Dziękuję za przepis i wszystkie komentarze, konfitura pyszna Pozdrawiam serdecznie
BArdzo ciekawe połaczenie! Do naleśników i ryżu super. Świetnie pasuje jako sos -po podgrzaniu do owoców -gruszek, jabłek, truskawek....Myślę, że śliwki będa też rewelacyjnie pasować do tego.
Are you sure to delete this comment ?