Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/09/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 100 gglukozy w proszku
  • około 800 g cukru pudru, (najlepiej Kupiec)
  • łyżka białego tłuszczu roślinnego (Planta)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do kubka wsypać żelatyne i zalaz zimną wodą. Poczekac aż napęcznieje a w tym czasie przesiać do thermomixa około 200g cukru pudru. Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (nie doprowadzić do zagotowania.. jak się zagotuje trzeba wyrzucić). Mieszając rozpuścic całkowicie. Do klarownej żelatyny dosypac 100g glukozy i wymieszać. Zamknąc pokrywę thermomixa i włączyc na poz.2 wlewając przez otwór masę z kubka. Gdy masa połaczy się z cukrem pudrem ustawić thermomix na poz.Interwał i przesiewac przez otwór resztę cukru pudru (nie cały). Gdy masa będzie już dośc zwarta ale jeszcze klejąca wyłaczyć thermomix. Nasmarowac rece i blat/stolnice tłuszczem roślinnym i wyłożyc masę z thermomixa (powinna miec konsystencje miekkiej gumy balonowej.. tak się ciągnie). Wyrabiac masę rękami podsypując pozostałym cukrem pudrem przesiewanym przez sito aż bedzie miała strukture ciasta na pierogi (elastyczna ale nie klejąca się, lecz tez nie za sucha).

    *nie jest koniecznie dodanie calego cukru pudru, zalezy to od jego wilgotnosci i jakosci, dlatego nalezy go dodawac stopniowo i ostatni etap przygotowania masy musi byc z uzyciem rąk zeby mozna bylo kontrolowac konsystencje masy..

    Masę mozna walkowac tak jak ciasto na pierogi (na grubosc okolo 2-3mm) podsypując cukrem pudrem i obkładać nią tort (obsmarowany wczesniej masą maślaną lub budyniową). Masa cukrowa rozpuszcza sie przy zetknieciu z bitą smietana (nie lubi wilgoci). Masę można barwic barwnikami spozywczymi (najlepsze są w żelu lub paście), lepić z niej figurki.

    Co można wyczarować z tej cudownej masy można zobaczyć na mojej stronie (adres w profilu)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowa masa cukrowa do dekoracji tortów

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?