thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Hamburgery z kaszy gryczanej

Hamburger

  • 1 g prażonej kaszy gryczanej, Ugotować w osolonej wodzie i mleku w proporcjach 1:1
  • 2 marchewki (średnie lub 1 duża)
  • 1 pietruszka (średnia)
  • 50 gramów selera (korzeń)
  • 60 gramów płatków kukurydzianych
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Papryki słodkiej
  • 1 łyżeczki soli (płaskiej)
  • 1 świeża bazylia (10-15 listków)
  • 1 pietruszka (tyle samo co bazylii)
  • 1 cebula pokrojona na połówki (średnia)
  • 50 gramów oliwy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sos sojowy ciemny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pyszne Hamburgery
  1. Krok 1
    100 gr. prażonej kaszy gryczanej gotujemy w wodzie wymiesznej z mlekiem w proporcjach 1:1. Czas 20 minut. Po ugotowanu pozostawiamy ją jeszcze na 5 minut zanim ją odcedzimy.
  2. Krok 2
    Obieramy marchewki, pietruszkę, selera i cebulę i wrzucamy do naczynia termomixa. Po kolei dodajemy resztę składników. Na końcu jajko. 10 sekund obroty 5.
  3. Krok 3
    Dodajemy odcedzoną kaszę i ustawiamy 2 minuty i obroty 5. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg)
  4. Na papierze do pieczenia tworzymy 4 hamburgery i pieczemy 20 - 25 minut (termoobieg) lub 30 (góra/dół)

Porady

W innym przepisie dowiecie się jak zrobić wspaniałe bułki do hamburgerów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Hamburgery z kaszy gryczanej

Wydrukuj:

Komentarze