Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
Bigos (dieta dr Dąbrowskiej)
- 400 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
- 400 g białej kapusty pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki, podsmażonej na suchej patelni
- 50 g Marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 gramy korzenia piertruszki pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 45 g koncentratu pomidorowego
- 35 - 40 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na pół
- 20 g grzybów suszonych (nie namaczać)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 owoce jałowca, rozgniecione
- sól
- pieprz czarny, mielony
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 - 1 łyżeczki białej gorczycy
- 1/2 - 1 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 -1 łyżeczki lubczyku suszonego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 50 g czerwonego wina (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Na pokrywę "Blokada naczynia miksującego" postawić koszyczek, odważyć do niego 400g kapusty kiszonej, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie wycisnąć i pokroić na 3-4 cm kawałki, odstawić.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 200g białej kapusty, rozdrobnić 3s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć pozostałe 200g białej kapusty, rozdrobnić 3s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną wcześniaj kapustą, odstawić.
4. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, rozdrobnić 3s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
6. Dodać 200g wody, dusić 15 min/100°C/obr1. Dodać opłukaną kapustę kiszoną, pozostałą wodę, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone i pokruszone grzyby, zile angielskie, liście laurowe i jagody jałowca. Gotować 30 min/100°C/"Obroty wsteczne" obr. 1.
7. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać rozdrobnioną białą kapustę, sól i pieprz (do smaku), kminek, kolendrę, gorczycę, czosnek lubczyk i ostrą paprykę. Gotować 30 mi/100°C/"Obroty wsteczne" obr. 1.
8. Na 10 min przed końcem gotowania można dodać czerwone wino.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis dobry na WYJŚCIE z postu a nie jako danie postne w diecie. Śliwki suszone, grzyby, wino czerwone - to są rzeczy niedozwolone w trakcie oczyszczania. Jeśli bulion warzywny nie zawiera tłuszczu i cukru - może się nadawać. Przepis ok ale należy go zmodyfikować by móc go stosować w charakterze postu Dąbrowskiej.
Super smaczne, ale zmodyfikowane szczyptą cukru i ze względu na mięsożerców w domu szczyptą papryki wędzonej. Nie patrzyliśmy na elementy zdrowotne tylko na walory smakowe i.....że veganie też mogą wbić swoje zęby a mięsożercy nie przeszkadza brak mięsa
To chyba nie do końca według postu, śliwki suszone, grzyby, wino, gorczyca i nie pamiętam czy nie kolendra nie są na liście dozwolonych produktów. Na wychodzeniu już ok. Nie pamiętam tęz co jest w bulionie warzywnym TM, ale wydaje mi się że też coś się trafi czego nie można . Ogólnie super pomysł na przepis na post, ale z modyfikacjami, żeby początkujących nie wprowadzić w błąd.