thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 szczypty soli

Farsz i zalewa

  • 250 g zielonych szparagów, pokrojonych w 2cm plasterki, główki zostawić całe
  • 105 g mleka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 Czerwona cebula
  • 1 łyżeczki skórki pomarańczowej świeżej
  • 1 łyżeczki suszonego tymianku, lub łyżka świeżego
  • 150 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprz czarny, mielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 3 sec/obr 5. Przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyc wszystkie składniki ciasta, wymieszać 15 sec/obr 6. Wyłozyć ciastem równomiernie formę (24cm) do tarty, odstawić do lodówki.
    3. Farsz: Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki, posiekać 3 sec/obr 5.
    4. Na patelni dodać oliwę, dusić cebulę 7-8 min. Dodać pokrojone szparagi (bez główek) i dusić jeszcze 10 min.
    5. Zalewa: Do naczynia miksującego dodać: mleko, śmietanę, jajka, tymianek, skórkę pomarańczową, sól i pieprz. Wymieszać 15 sec/obr 6.
    6. Ciasto w foremce obciążyć (fasolą lub obciążnikami do tart) i piec 15 min w tem 180°C. Ciasto ostudzić.
    7. Na podpieczonym cieście ułożyć starty ser i farsz. Zalać zalewą. Udekorować główkami szparagów.Piec 30 min w tem 180°C, aż góra sie zarumieni. Tartę podawać lekko schłodzoną.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta ze szparagami i czerwoną cebulą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: