thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 22/03/18
zmieniono dnia: 23/05/20

Składniki

Masa na trufle

  • 200 g biszkoptów lady fingers
  • 50 g cukru
  • 300 g sera mascarpone
  • 20 g kawy espresso, (wystudzonej)
  • 5 g likieru Amaretto
  • kakao naturalne, niesłodzone, (do obtoczenia)

Nadzienie

  • 50 g nutelli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Trufle tiramisu
  1. 1. Każdy biszkopt przełać na pół, wszystko rozdrobnić 10sec/obr7.
    2. Przesypać do innego naczynia.
    3. Cukier rozdrobnić 10sec/obr10.
    4. Dodać mascarpone, nałożyć motylek i wymieszać 2 min/obr3.
    5. Zdjąć motylek. Dodać pokruszone biszkopty, wystudzonę kawę i wymieszać 1 min/obr7.
    6. Powstałą masę przełożyć do miseczki, przykryć folia spożywaczą i wstawić na co najmniej 1,5 godz do lodówki aby stwardniała.
    7. Z masy formować kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi) o średnicy 4-5 cm i nadziewać je nutellą (jak na zdjęciu).
    8. Gotowe kulki wstawić na 30 min do lodówki, aby stwardniały. Następnie obtoczyć je w kakao.

    Przechowywać w lodówce.

    Przepis pochodzi ze strony https://www.cucchiaio.it/ricetta/tartufi-al-tiramisu/

Porady

Jeżeli dodajemy likier amaretto, to należy zminiejszyć ilość kawy. Łącznie powinno być 20g.
Kulki łatwiej się robi w gumowych rękawiczkach. Trzeba je zwilżyć.
Nutellę warto wcześniej potrzymać w lodówce. Twardą łatwiej się nadziewa.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Trufle tiramisu

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?