Składniki
- 1-2 kg świeżego szczupaka (najlepiej z porannego odłowu)
- 200 g ziemniaków, obranych
- 200 g marchewek, obranych, pokrojonych w talarki
- 100 g korzenia pietruszki, obranej, pokrojonej w talarki
- 50 g korzenia selera, obranego
- spora wiązka naci pietruszki
- duża wiązka naci selera
- 200 g kapusty, białej - liście
- dwie spore cebule, pokrojone w krążki
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 MT wina białego ( Pighin, Soave, Pinot Grigio) lub austriackiego Gruener Veltliner
- 1 MT soku agrestowego babci
- 2 łyżki musztardy
- 1 mała śmietana
- 2 łyżki mąki ryżowej, - może być zwykła
- Sól
- Pieprz
- Szczypta majeranku
- Masło czosnkowe - może być zwykłe
- 5 MT wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Świeżego szczupaka czyścimy i myjemy. Następnie rybę smarujemy masłem zwykłym lub czosnkowym z obu stron, a to co nam pozostało (masło) wkładamy do środka ryby. Do jej wnętrza wkładamy również po klika talarków każdego z warzyw. Resztę warzyw wraz rybą układamy w Varomie i doprawiamy. Kładziemy również wszystkie dodatkowe przyprawy takie jak liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Do koszyka kładziemy obrane i umyte ziemniaki.
Do Thermomixa wlewamy 5 TM wody i wkładamy koszyk z ziemniakami a następnie zamykamy Thermomix i nakładamy Varome z rybą i warzywami. Następnie ustawiamy temperature "Varoma" i czas ca. 40 min
Po tym czasie ryba i warzywa powinny być gotowe. Zdejmujemy ostrożnie Varome oraz wyciągamy koszyczek z ziemniakami.
Następnie odlewamy do wywaru, który nam pozostał po rybie dolewamy śmietane, sok agrestowy oraz wino i mieszamy: czas 10 sekund i pozycja 4. Zmniejszamy obroty na pozycje 1 i dodajemy musztarde, mąkę oraz przyprawy. Następnie gotujemy sos przez ca 2 minuty na temperaturze 90 i pozycji 2.
Potem wystarczy zmiksować sos na wysokich obrotach przez kilkanaście sekund na pozycji 8. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić dodając wg uznanania mąki ryżowej.
Rybę wykładamy na talerze wraz ziemniakami i warzywami i polewamy sosem.
Idealnym dodatkiem jest wino, którego dodadliśmy uprzednio do sosu. Smacznego!
PS: ilość porcji jest zależny od ilości ryby. Trzeba mieć na uwadze, iż owe smaczne danie przygotowane w Thermomixie (wraz z użytym do tego celu dobrym winem) może spowodować nieprzewidywalne uczucie szczęścia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne nawet dla najbardziej wybrednych smakoszy. that's not my neighbor Rozbawiłam znajomych tym przepisem that's not my neighbor, a on go pochłonął.
Welcome to bloxd io, a dynamic online platform that empowers players to unleash their creativity and build virtual worlds.
Na pewno - juz mi lepiej jak tylko przeczytalam przepis, a jak go zrobię to pełnia szczęścia murowana !!!!!
Alicj@
Smaczna rybka.
]
Smaczniutki
Anna Toczko
Nie przepadam za rybą,ale ta rybka w tym sosie chrzanowym to pychota.
Plecam.
super przepis nawet dla najbardziej wybrednych. Mile zaskoczyłam nim moich przyjaciół. Był mniam mniam mniam.
Pyszny szczupaczek.Poleczam wszystkim na wykwintny posiłek. Zaskoczycie mile swoich znajomych.