Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/01/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 1-2 kg świeżego szczupaka (najlepiej z porannego odłowu)
  • 200 g ziemniaków, obranych
  • 200 g marchewek, obranych, pokrojonych w talarki
  • 100 g korzenia pietruszki, obranej, pokrojonej w talarki
  • 50 g korzenia selera, obranego
  • spora wiązka naci pietruszki
  • duża wiązka naci selera
  • 200 g kapusty, białej - liście
  • dwie spore cebule, pokrojone w krążki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 MT wina białego ( Pighin, Soave, Pinot Grigio) lub austriackiego Gruener Veltliner
  • 1 MT soku agrestowego babci
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 mała śmietana
  • 2 łyżki mąki ryżowej, - może być zwykła
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta majeranku
  • Masło czosnkowe - może być zwykłe
  • 5 MT wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Świeżego szczupaka czyścimy i myjemy. Następnie rybę smarujemy masłem zwykłym lub czosnkowym  z obu stron, a to co nam pozostało (masło) wkładamy do środka ryby. Do jej wnętrza wkładamy również po klika talarków każdego z warzyw. Resztę warzyw wraz rybą układamy w Varomie i doprawiamy. Kładziemy również wszystkie dodatkowe przyprawy takie jak liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

    Do koszyka kładziemy obrane i umyte ziemniaki.

    Do Thermomixa wlewamy 5 TM wody i wkładamy koszyk z ziemniakami a następnie zamykamy Thermomix i nakładamy Varome z rybą i warzywami. Następnie ustawiamy temperature "Varoma" i czas ca. 40 min

    Po tym czasie ryba i warzywa powinny być gotowe. Zdejmujemy ostrożnie Varome oraz wyciągamy koszyczek z ziemniakami.

    Następnie odlewamy do wywaru, który nam pozostał po rybie dolewamy śmietane, sok agrestowy oraz wino i mieszamy: czas 10 sekund i pozycja 4. Zmniejszamy obroty na pozycje 1 i dodajemy musztarde, mąkę oraz przyprawy. Następnie gotujemy sos przez ca 2 minuty na temperaturze 90 i pozycji 2.

    Potem wystarczy zmiksować sos na wysokich obrotach przez kilkanaście sekund na pozycji 8. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić dodając wg uznanania mąki ryżowej.

    Rybę wykładamy na talerze wraz  ziemniakami i warzywami i polewamy sosem.

    Idealnym dodatkiem jest wino, którego dodadliśmy uprzednio do sosu. Smacznego!

    PS: ilość porcji jest zależny od ilości ryby. Trzeba mieć na uwadze, iż owe smaczne danie przygotowane w Thermomixie (wraz z użytym do tego celu dobrym winem)  może spowodować nieprzewidywalne uczucie szczęścia tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szczupak w sosie agrestowo-winnym i warzywami

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: