thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
25 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Trudny
  • TM 31
opublikowany: 05/12/12
zmieniono dnia: 06/11/13

Składniki

Pieczeń z boczku

  • 125 g mleka
  • 1 czosnku, główka
  • 1000 g filet z piersi z kurczaka, (2 piersi z kurczaka)
  • 300 g karkówki
  • 1000 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach
  • pieprz, sól, bazylia, czubryca, papryka, przyprawa do kurczaka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pieczeń z boczku
  1. Z boczku wycinamy skórę. Boczek i karkówkę kroimy w kostkę o wymiarach 3cm na 3 cm. 

     

  2. Miksujemy po 100-150g w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" czas 15s / obr.7

  3. Obieramy główkę czosnku, wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 4s / obr. 8

  4. Do miski wkładamy mieso, czosnek zmiksowany, wbijamy jajko, wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy jak na mielone

  5. Panierujemy piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach. Następnie nakuwamy je widelcem. 

  6.  Podłużną formę do ciasta wyścielamy papierem, smarujemy smalcem. Wykładamy połowę wyrobionej masy. Następnie układamy filety z piersi z kurczaka, a na nie drugą połowę masy boczku z karkówką.

  7. Pieczemy w piekarniku 60-70 minut  temp. 180st.C z włączonym termoobiegiem.

  8. Po wyjęciu pieczeni z piekarnika, odlewamy wytopiony tłuszcz do miseczki (można na nim zrobić dobry kapuśniak). Zostawiamy do ostygnięcia na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie można zabierać się do krojenia pieczeni z boczku.

Porady

Do pieczeni można dodać suszone śliwki.

Piersi z kurczaka można przyprawić wcześniej.

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pieczeń z boczku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?