thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 22/02/18
zmieniono dnia: 28/02/18

Składniki

Kaszotto z kalafiorem i indykiem

  • 200 gramów pierś z indyka, bez skóry, bez kości
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 Pora
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g kaszy gryczanej, 1 torebka
  • 500 ml wody
  • 1 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczek kurkumy, suszona
  • 1 łyżeczek kolendry, suszonej mielonej
  • 400 g różyczek kalafiora
  • 100 g liście szpinaku, świeże, lub mrożony
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Zmielić mięso w maszynce (ja preferuję) lub w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wtedy 10sek/obr6. Przełożyć do innego naczynia.
    2. Obrać cebulę, czosnek, marchewkę i selera.
    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić pokrojoną na kawałki marchewkę i pokrojonego na kawałki selera. Rozdrobnić 5sek/obr4. Przełożyć do innego naczynia.
    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić cebulę i czosnek. Rozdrobnić 5sek/obr5.
    5. D
    odać 1 łyżkę oleju, dusić 2min/Varoma/obr1.
    6. Pora pokroić w półplasterki.
    7. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać pokrojonego pora.
    8. Dodać pozostałą łyżkę oleju. Dusić 2min/Varoma/obr1.
    9. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć mięso, marchewkę z selerem, doprawić solą i pieprzem i dusić 5min/120st/obr1.
    10. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać kaszę gryczaną, wlać 500 ml wody, czubatą łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego, sos sojowy, kurkumę, kolendrę, pieprz i sól.
    11. Zagotować 10min/120st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr1.
    12. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać różyczki kalafiora, gotować 10min/120st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr1.
    13. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać posiekany szpinak i gotować 2min/120st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr1.
    14.Posypać czerwoną papryką i podawać.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kaszotto z kalafiorem i indykiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?