- TM 31
Składniki
chleb
- 200 g wody
- 400 g mąki pszennej lub żytniej razowej
- cały zaczyn
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie łyżka miodu
zaczyn
- 150 g wody
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 50 g białego barszczu z butelki, lub piekarni
- 3 g świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć produkty na zaczyn i wymieszać 3/min"Ciasto" .
Odstawić na 8-9 godz.Ja zostawiam na noc w naczyniu.
Rano (po wyznaczonym czasie) do zaczynu dodać składniki na chleb wyrobić 5/min/"Ciasto" .Zostawić w naczyniu do wyrośnięcia około 1,5 godz(ja czekam jak wyjrzy przez otwór) wyrobić jeszcze raz 3/min/"Ciasto" .Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi lub otrębami.
Nagrzej piekarnik do 50*C i wstaw na 30min foremkę z chlebem.Po tym czasie wystaw i dogrzej piekarnik do 220*C Wstaw chleb na ustawieniu piekarnika góra - dół na 50-60 min.W ciągu pierwszych 10min pryskaj piekarnik wodą (to około 3razy).Po upieczeniu zostaw w piekarniku WYŁĄCZONYM na 10min a póżniej po około 20-30min wyjmnij z formy i studź na kratce
całego chleba
Porady
Zamiast wody można dać maślankę z masła
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciekawy przepis- muszę wypróbowac
Haniu dziekuję za szybką odpowiedż, wypróbuję z orkiszem (mam ziarno)
Grażynko w miejsce mąki pszennej dałam 400g orkiszu przemielonego w termisiu(10sek/10)
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, czy orkisz mieszlaś z żytem ?? czy tylko sam orkisz ?
Mniam dziewczyny zrobiłam z orkiszu .To dopiero bajka
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
NA ZDRÓWKO GRAŻYNKO
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, Chlebek PYCHOTKA Jeszcze raz dzięki za przepis
Super że Wam smakuje ja nie chciałam nic mieszać ,jasny jest jako chleb na barszczu.Elu dodatki są jak najbardziej na miejscu ,modyfikacje też .Pozdrawiam
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo dobry przepis. Polecamy. My dla odmiany zrobilismy w jasnej wersji. Pozdrawiamy.
[[wysiwyg_imageupload:1974:]]
Haniu, właśnie się dopieka Do zaczynu dałam mąkę ze zmielonego wcześniej ziarna żyta a później pół na pół mąkę pszenną i żytnią I dodałam siemie lniane w ziarnach i łyżeczkę mielonej czarnuszki Zapach super! Nie wiem czy się powstrzymam przed odkrojeniem jeszcze ciepłej przylepki Dzięki za przepis.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?