Składniki
Słonecznikowe bagietki
- 300 gramy mleka, (w temp. pokojowej)
- 25 gramy drożdży świeżych
- 1 łyżeczki cukru
- 40 gramy masła, (w temp. pokojowej)
- 570 gramy mąki pszennej typ 500
- 10 gramy soli
- 25 gramy oliwy z oliwek
- 120 gramy pestek słonecznika łuskanych, (najlepsze będą lekko podgrzane na patelni)
Do smarowania
- 1 jajko (roztrzepane), - do smarowania bagietek przed pieczeniem
- 30 gramy słonecznika łuskanego, (dodatkowo do posypania bagietek)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Paul - kamień do pizzy
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto). - Wyjmij ciasto podziel na równe 4 części. Dalej, formuj rulony.
- Przygotuj formę do wypiekania bagietek. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu lub po prostu upiec na blaszce z papierem do pieczenia.
- Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i solidnie posyp słonecznikiem. Po czym ponownie delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka przesmaruj roztworem jajka.
- Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (czas wyrastania ok. 25-30 min.)
- Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 190 stopni C i wypiekaj jeszcze około 17-20 minut. Pod koniec pieczenia można bagietki skropić spryskiwaczem z wodą. W ten sposób powstanie chrupka skórka. Skrapianie można też zastąpić wstawieniem do piekarnika w końcowym etapie wypiekania żaroodpornego naczynia z wodą.
Przygotowanie ciasta na bagietki
Porady
Wskazówki
# Aby powstały półbagietki możesz podzielić całość ciasta na 8 części i formować je do pieczenia. Powstanie 8 sztuk półbagietek. Doskonałe na zapiekanki.
# Zadbaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.
# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.
# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe. Np. bułeczki w kształce serca na romantyczną kolację...
# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do temperatury wypiekania.
# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej ciasto będzie się formowało.
Więcej instrukcji i oryginalny przepis na:
http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=196&key=przepisy-thermomix
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze