thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Słonecznikowe bagietki

  • 300 gramy mleka, (w temp. pokojowej)
  • 25 gramy drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 40 gramy masła, (w temp. pokojowej)
  • 570 gramy mąki pszennej typ 500
  • 10 gramy soli
  • 25 gramy oliwy z oliwek
  • 120 gramy pestek słonecznika łuskanych, (najlepsze będą lekko podgrzane na patelni)

Do smarowania

  • 1 jajko (roztrzepane), - do smarowania bagietek przed pieczeniem
  • 30 gramy słonecznika łuskanego, (dodatkowo do posypania bagietek)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb kup teraz
  • Paul - kamień do pizzy
    Paul - kamień do pizzy kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na bagietki
  1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
    Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).
  2. Wyjmij ciasto podziel na równe 4 części. Dalej, formuj rulony.
  3. Przygotuj formę do wypiekania bagietek. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu lub po prostu upiec na blaszce z papierem do pieczenia.
  4. Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i solidnie posyp słonecznikiem. Po czym ponownie delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka przesmaruj roztworem jajka.
  5. Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (czas wyrastania ok. 25-30 min.)
  6. Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 190 stopni C i wypiekaj jeszcze około 17-20 minut. Pod koniec pieczenia można bagietki skropić spryskiwaczem z wodą. W ten sposób powstanie chrupka skórka. Skrapianie można też zastąpić wstawieniem do piekarnika w końcowym etapie wypiekania żaroodpornego naczynia z wodą.

Porady

Wskazówki

# Aby powstały półbagietki możesz podzielić całość ciasta na 8 części i formować je do pieczenia. Powstanie 8 sztuk półbagietek. Doskonałe na zapiekanki.

# Zadbaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.

# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.

# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe. Np. bułeczki w kształce serca na romantyczną kolację...

# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do temperatury wypiekania.

# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej ciasto będzie się formowało.

Więcej instrukcji i oryginalny przepis na:

http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=196&key=przepisy-thermomix

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Słonecznikowe bagietki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: