- TM 5
Składniki
1 jajko do smarowania pasztecików
FARSZ
- 500 g pieczarek, przekrojonych na pół lub ćwiartki
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy
- 1 płaska łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 300 g wody
CIASTO
- 300 g śmietany 12%, (lub po 150 g śmietany i jogurtu naturalnego)
- 60 g drożdży
- 1 szczypta soli
- 200 g masła (najlepiej wykonanego w Thermomixie)
- 600 g mąki pszennej, (lub orkiszowej np. typ 650)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
FARSZ
1. do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5
2. dodać pieczarki, rozdrobnić (przy pomocy kopystki) 5s/obr.4
3. składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
4. dodać oliwę, tymianek, sól i pieprz, dusić 10min/120st/obr.1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, następnie przełożyć pieczarki do innego naczynia
5. do naczynia miksującego dodać kiszoną kapustę i wodę, gotować 30min/100st/"Obroty wsteczne" 1.5, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek
6. jeżeli po ugotowaniu kapusty będzie nadmiar wody należy kapustę odsączyć,
7. do kapusty dodać ugotowane wcześniej pieczarki, wymieszać 3-4s/"Obroty wsteczne" obr.2
8. można doprawić jeszcze solą i pieprzem wedle upodobań, przełożyć do innego naczynia, umyć naczynie miksujące
CIASTO
1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie produkty na ciasto, wyrabiać 1.5 min/"Ciasto"
PASZTECIKI
1. ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować tj. na pierogi, na brzegu rozwałkowanego ciasta położyć 1/3 farszu, zwijać jak naleśniki,następnie kroić na 3-4cm kawałki, układać na blachę wyłożoną papierem, i smarować rostrzepanym jajkiem
2. piec 25 min w termoobiegu, temp. 180 st , ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do 30 min
Porady
To ciasto nadaje się również do ciasteczek z jabłkami (tzw. chusteczki), albo rogalików z dżemem lub makiem.
Paszteciki można zamrażać. Aby były chrupiące przy podaniu, bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki należy zwilżyć paszteciki wodą i włożyć do rozgrzanego (150st) piekarnika na ok 10 min, sprawdzićprzed podaniem czy są rozmrożone.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, czy to normalne, że z farszu pieczarek (jeszcze przed dodaniem kapusty) wyszła mi papka??
Bardzo dobre paszteciki, miękkie ciasto, smaczny farsz
Hana75: zrobiłam wczoraj, wyszło 24 - aczkolwiek te moje sa dwa razy wieksze od tych ze zdjecia w przepisie
Bardzo przepraszam, że nie odpowiedziałam, info o komentarzach do mnie nie dociera, a przeglądanie wszystkich przepisów po kolei i szukanie nowych komentarzy zajęłoby sporo czasu. W końcu dotarłam do tego pytania i niestety nigdy nie liczyłam pasztecików. Jak tylko nadazy się okazja to dam znać. Już przynajmniej wiem , że takie pytanie padło. Pozdrawiam serdecznie...
Witam, szkoda, że nikt nie odpisał i nadal nie wiadomo ile pasztecików wychodzi z tej porcji.
Czy mógłby ktoś podać tą ilość. Sporo osób będzie wdzięcznych za tą informację.
Ja bym bardziej posoliła ciasto, a tak to ok.
Mam pytanie - ile sztuk pasztecików wychodzi z tego przepisu? Nigdy wcześniej nie robiłam żadnych pasztecików i chciałabym dobrze zaplanować ilość. Z góry dzięki za pomoc!
Skorzystałam z przepisu na ciasto. Pyszne. Polecam ☺
grudzień należał do pasztecików- robiłam kilka razy i podałam dalej Pani przepis. Jest to idealne ciasto, zawsze się udaje i smakuje- dziękuję
bardzo smaczne paszteciki z kapustą i grzybami,idealnie pasują do wigilijnego barszczyku
Are you sure to delete this comment ?