- TM 5
Składniki
Ciasto na słonecznikowe bagietki
- 570 g Mąki pszennej typ 500-550
- 300 g mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczki cukru
- 1 spora łyżeczka masła, (w temp. pokojowej)
- 120 g słonecznika łuskanego, (podprażonego na patelni przed dodaniem)
- 10 g soli
- 25 g oliwy z oliwek
Do smarowania i posypania
- 1 jajko, (rozbite i wymieszane z łyżką wody)
- 30 g słonecznika łuskanego, (podprażonego na patelni)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).
2) Wyjmij ciasto podziel na równe 4 części. Dalej, formuj rulony.
3) Przygotuj formę do wypiekania bagietek. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu.
Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i solidnie posyp słonecznikiem. Po czym ponownie delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka przesmaruj roztworem jajka.
4) Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (czas wyrastania ok. 25-30 min.)
Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 190 stopni i wypiekaj jeszcze około 17-18 minut.
Pod koniec pieczenia można bagietki skropić spryskiwaczem z wodą. W ten sposób powstanie chrupka skórka. Skrapianie można też zastąpić wstawieniem do piekarnika w końcowym etapie wypiekania żaroodpornego naczynia z wodą.
Przygotowanie ciasta na bagietki
Porady
# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.
# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.
# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe.
# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 190 stopni.
# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej będzie się formowało.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze