thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
85 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Wariant Czekoladowe pierniczki

  • 2,5 płaskich łyżek przyprawy do piernika najlepiej wykonanej w thermomixie
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 45 gramów kakao
  • 85 gramów cukru pudru
  • 160 gramów miodu
  • 180 gramów masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 50 gramów gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki
  • 435 gramów mąki pszennej
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego daj czekoladę i rozdrobnij 5 s/ obr 7. Zgarnij na dno.

    Do czekolady dodaj masło i miód. Podgrzewamy 2min/50st. C/ obr.1

    Masło i miód ma się rozpuścić, jeżeli się nie rozpuści czynność powtórzyć dopasowując odpowiednio czas.
  2. Do roztopionej masy dodajemy po kolei wszystkie składniki czyli: cukier puder, kakao, jajo, soda, przyprawa do piernika, mąka i sól

    Mieszamy 2,5min/Ciasto"Ciasto"

    Ciasto powinno być o konsystencji śliskiej ciastoliny, gotowe przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 1godzinę, żeby masa stężała.

    Ciasto wyjmujemy partiami z lodówki i wałkujemy na grubość ok 3mm lub grubsze. Zawsze wałkuję podkładając sobie folię pod wałek. Wykrawamy foremkami pierniczki.

    Pieczmy w temp. 180st. C przez 10-12min, grubsze ciasteczka pieczemy odrobinę dłużej

Porady

Przepis pochodzi z tej strony //www.mojewypieki.com/post/czekoladowe-pierniczki

Przepis na przypra do piernika można znaleźć tu: //www.przepisownia.pl/przepisy-podstawowe-przepisy/domowa-przyprawa-do-piernika/501413
Ciasteczka robi się szybko. Ja piekłam 12 min. Na początku są bardzo miękkie później twardnieją.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Czekoladowe pierniczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy