- TM 31
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła z lodówki
- 10 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki kawśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka ( jedno jajko i jedno żółtko )
- 1 szczypty soli
Nadzienie
- 4 -5 szt. jabłek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przepyszne, lekkie ciasteczka z niewielką ilością cukru. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły. Są pyszne również na drugi dzień, trzeciego się już nie doczekały......
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do thermomixa i wyrobić ciasto 13s/obr.5.Zawinąć w folię i na chwilę włożyć do lodówki. Obrać jabłka i wydrążyć środek, pokroić na ok. 8 plasterków. Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować podsypując mąką na ok.3 mm grubości.Wycinać kubkiem koła. Na każdym kółku układać plasterek jabłka i zawinąć w połowie (patrz zdjęcie). Układać na blaszce w niewielkich odstępach (trochę rosną ) i piec w rozgrzanym piekarniku 200 st. - ok. 15-20 min. Proszę wyciągnąć z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzieci to uwielbiają!
Bardzo smaczne jabłuszkowe ciasteczka dla dzieci i dorosłych
Pycha!!! Na drugi dzień tak samo pyszne jak w dniu piecze4nia. Polecam. Zadnych modyfikacji nie było
Pyszne !!!! posypalam jeszcze cynamonem przed wlozeniem do piekarnika...
Bardzo dobre ciasteczka
Pyszne u nas poszły błyskawicznie
Zrobiłam i wyszły bardzo smakowite
Tyle komentarzy, aż nie wiem z czym je zrobić chyba pójdę na kompromis i zrobię z każdym owocem, dziękuję za szybki i smaczny przepis
Robiłam i z jabłkiem i ze śliwką. Obie wersje pyszne. Znikają szybciej niż się robią. Dziękuję, Swietny przepis.
Przepyszne !!! Robiłam wczoraj, tylko dokonałam trzech małych zmian: masło w temp. pokojowej, nie z lodówki. Może dlatego ciasto było trochę klejące, więc dodałam 60 g mąki więcej niż w przepisie i podwoiłam ilość drożdży oraz nie wkładałam ciasta do lodówki, tylko sobie chwilę stało i czekało na wałkowanie. Ciasto przy wałkowaniu nie było więc twarde, tylko mięciutkie jak plastelina. To ciasto może być chyba świetne również dla wersji różnych pierożków pieczonych np. z mięsem, kapustą, grzybami ) Całość rewelacja i super łatwe !!!
Ciasteczka super ....! szybki i łatwy sposób na pyszniutkie "małe co nieco"....
Are you sure to delete this comment ?