Składniki
masa śmietanowa
- 500 g śmietany 30%, (dobrze schłodzonej)
- 1 opakowania śnieżki
- 1 biała czekolada
krem
- 250 g masła
- 1 puszki Mleka skondensowanego słodzonego, może byc gotowa masa
Ciasto (na jeden biszkopt-do tortu potrzebujemy dwóch)
- 4 jajka cale
- 3 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej drobnej
- 100 g cukru
- 1 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z podanych składników pieczemy biszkopt. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodajemy kawę, mieszamy powoli, po czym dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Masę wykładamy do tortownicy 24 cm.
Krem
Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 3 godz (lub uzywamy gotowej masy krówkowej). Na dno naczynia miksującego zakładamy motylek, wykładamy wystudzoną (bądź gotową) masę krówkową, a następnie miękkie pokrojone masło. Ubijamy 1 min zaczynając od obrotów 2 stopniowo zwiększając do 4.
Biszkopty przekrajamy na pół, nasączamy ponczem z wody, spirytusu i odrobiny rumu, na każdy dajemy 1/3 kremu.
Masa śmietanowa
Śmietanę ubijamy ze śnieżką z pomocą motylka 2 min/obr 3. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę (tu potrzeba wprawy-za ciepła może spowodować zważenie śmietany, zbyt wystudzona bedzie tworzyć grudki). Tężejącą masą śmietanową wykańczamy wierzch i boki tortu, dekorujemy według uznania.
Porady
Tort jest najlepszy kiedy jest dobrze schłodzony.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Trudno... pozostają tylko testy ;o)
;o)
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wdnej, dodaję do śmietany kiedy ma odpowiednią konzystencję, nie wiem jaką ma wtedy temperaturę. Tak jak napisałam w przepisie, tu potrzeba wprawy i to jest trudne.
Ile stopni powinna mieć rozpuszczona czekolada aby była idealna?
;o)
Are you sure to delete this comment ?