thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 25/03/14
zmieniono dnia: 25/03/14

Składniki

Dodatkowo

  • 2 słoiki powideł śliwkowych

Ciasto jasne

  • 5 jajek
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 płaskich łyżeczek proszku do peczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g margaryny miękkiej

Ciasto ciemne

  • 250 g margaryny miękkiej
  • 250 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 35 g kakao ciemne
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  CIASTO JASNE
    Margarynę z cukrem pudrem ucierać z pomoca motylka obr 4. Kiedy ładnie się połączy i będzie gładkie (jak miękka margaryna u mnie po ok. 50 sek)przez otwór w pokrywie dodajemy kolejno po 1 jajku. Kiedy masa będzie gładka zdejmujemy motylek, dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, ok 1 min obr 5

  2. CIASTO CIEMNE


    Powtarzamy wszystkie kroki, podobnie jak ciasto jasne.

  3. Przygotowujemy dwie jednakowe blaszki, wycinamy pergamin. na jedną blaszkę wykładamy 1/3 ciasta ciemnego, pieczemy w temp 175 stopni w termoobiegu ok 8 min, podobnie postępujemy z ciastem jasnym. W sumie pieczemy 6 placków. Ciasto składamy na gorąco, natychmiast po wyjęciu z blachy każdy placek smarujemy powidłami.na powidła wykładamy gorący kolejny placek itd. Wierzch ciasta polewamy dowolną polewą i posypujemy np. wiórkami lub orzechami.

Porady

Można użyć innych powideł bądź dżemu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krajanka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?