thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
  • TM 31
opublikowany: 25/01/14
zmieniono dnia: 28/01/14

Składniki

masa śmietanowa

  • 500 g śmietany 30%, (dobrze schłodzonej)
  • 1 opakowania śnieżki
  • 1 biała czekolada

krem

  • 250 g masła
  • 1 puszki Mleka skondensowanego słodzonego, może byc gotowa masa

Ciasto (na jeden biszkopt-do tortu potrzebujemy dwóch)

  • 4 jajka cale
  • 3 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej drobnej
  • 100 g cukru
  • 1 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Z podanych składników pieczemy biszkopt. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodajemy kawę, mieszamy powoli, po czym dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Masę wykładamy do tortownicy 24 cm.

    Krem

    Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 3 godz (lub uzywamy gotowej masy krówkowej). Na dno naczynia miksującego zakładamy motylek, wykładamy wystudzoną (bądź gotową) masę krówkową, a następnie miękkie pokrojone masło. Ubijamy 1 min zaczynając od obrotów 2 stopniowo zwiększając do 4.

    Biszkopty przekrajamy na pół, nasączamy ponczem z wody, spirytusu i odrobiny rumu, na każdy dajemy 1/3 kremu.

    Masa śmietanowa

    Śmietanę ubijamy ze śnieżką z pomocą motylka 2 min/obr 3. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę (tu potrzeba wprawy-za ciepła może spowodować zważenie śmietany, zbyt wystudzona bedzie tworzyć grudki). Tężejącą masą śmietanową wykańczamy wierzch i boki tortu, dekorujemy według uznania.

Porady

Tort jest najlepszy kiedy jest dobrze schłodzony.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort na otwarcie biura w Lublinie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?