thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 12/09/14
zmieniono dnia: 12/09/14

Składniki

Dodatkowo

  • orzechy wloskie
  • rodzynki

Poncz

  • spirytus
  • woda

Krem

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 2 gorzkie czekolady
  • 500 g Miekkiego masla
  • 25 g kakao

Biszkopt

  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Złożenie tortu
  1. Biszkopty przekrajamy na pół uzyskując 4 blaty. Nasączamy każdy z dwóch stron. 2/3 kremu łączymy z posiekanymi orzechami i rodzynkami, przekładamy kremem z bakaliami nasączone blaty. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu. Na wierzch dajemy polewę i dekorujemy brzegi kremem. Dekorujemy według uznania. 

  2. Biszkopt
  3. Jajka ubijamy z cukrem 6 min/37st/obr. 4 uywając motylka. Po zakończeniu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. wymieszać na obr 1, przełożyc do tortownicy 24 cm. Piec w temp. 175 st termoobieg.

     

    Do przygotowania tortu potrzebujemy dwóch biszkoptów.

  4. Krem
  5. Do naczynia miksującego wbijamy jajka, dodajemy cukier, ustawiamy 6 min/70 st/obr 4 uzywając motylka, a na wierzch nakładamy miarkę. Po zakończeniu dodajemy czekolady połamane na kostki, ustawiamy 2 min/70 st/obr 4. Dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy jajecznej dodajemy masło, ucieramy zaczynając od obr 1 stopniowo zwiększając do 4 (motylka nie zdejmujemy przez cały czas). Jeśli masa się rozwarstwia zgarniamy kopystkoą ze ścianek i czynności powtarzamy (od mniejszych obrotów do większych-czynność ta wymaga pewnej wprawy, im bardziej wystudzona masa jajeczna i masło w odpowiedniej konsystencji tym mniej powtórzeń trzeba)

Porady

Tort na premierę TM5 zrobiony był w większej formie, jeśli chcemy zrobić większy tort musimy zwiększyć proporcje. Dodałam też zamiast polewy masę śmietanową żeby można było udekorować opłatkiem z nowym TM5 tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort na premierę TM5 w Lublinie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?