thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4h 15min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

składniki

  • gramy mąka żytnia, 670 gramy
  • gramy cukru, 260 gramy
  • gramy soli, 5 g soli
  • gramy drożdży świeżych, 10 gramy
  • gramy masła, 340 gramy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. kruszonka :
    do naczynia miksującego dać mąke masło i cukier zmiksować 15 s obroty 6 kruszonkę przełożyć do miski i dać do zamrażarki na 30 min
    masa cynamonowa :
    do naczynia miksującego dać cukier cynamon i masło miksujemy 2 min obr 4 masę wyłożyć na miskę
    ciasto :
    do naczynia miksującego dać mleko i mąke i dajemy 3 min 85 c obr Mieszanie"Mieszanie" i klejik przekładamy do miski potem do naczynia miksującego dać mąke sól drożdze i masło i klejik wyrabiamy 2 min Ciasto"Ciasto"
    jak śię wyrobi ciasto to ciasto rozwałkujemy na blacie i smarujemy masą cynamonową potem ciasto składamy w kopertę i delikatnie wałkujemy i krojimy w paski o średnicy 2 cm i bierzemy paski i zaczaczamy o dwa palce następnie
    dwa ostatnie ruchy robimy ósemkę i do środka potem odkładamy do wyrośnięcia na 2 godziny jak wyrosną to dajemy kruszonkę i smarujemy mlekiem pieczemy 220 c 15 min smacznego .

Porady

przed rozwałkowaniem masy należy jeszcze zostawić ciasto na 30 min

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

szwedzkie bułeczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy