thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

polewa czekoladowa

  • 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 20 gramów masła
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 170 gramów cukru
  • 1 MT mleka

masa twarogowa

  • 50 gramów śmietany
  • 2 jajka cale
  • 50 gramów cukru pudru
  • 50 gramów mąki
  • 500 gramów twarogu

ciasto kruche

  • 1 szczypty soli
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 1 żółtko kurze
  • 10 gramów cukru pudru
  • 120 gramów masła, u mnie 'Kasia'
  • 250 gramów mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w podanej kolejności w  Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać obroty 6 / 30 sek. 

    Tak przygotowane ciasto wkładamy do małej miseczki i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

    Po upływie czasu wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 20 minut.

    Po tym czasie ściągamy folię z formy i pieczemy jeszcze 10 minut 160 st.

  2. masa twarogowa
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić jajka ( ja dałam jeszcze dodatkowo białko, które zostało mi z kruchego ciasta ) i zmiksować 15 sek/ obr 4.

    Dodać pozostałe składniki i wymieszać 25 sek/ obr 4.

    Ja miałam twarożek wiejski, więc dłużej mieszałam.

     

  4. pieczenie
  5. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 180 st/ 40 minut.

  6. Polewa czekoladowa
  7. Cukier wsypać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować na puder  20 sek, obr 9. Dodać czekoladę - połamaną na kostki i pozostałe składniki. Podgrzać 5 min, 80 st. , obr 2.

    Gorącą polewą polewamy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

słodka tarta serowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?