- TM 5
Składniki
farsz
- 1 brokuł świeży, nie duży
- 1 marchew srednia
- 1/2 papryki
- ser feta
zalewa
- 250 g mleka
- 4 jajka
- pietruszka, pokrojona
ciasto
- 1 szczypty soli
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 100 g masło
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić wszystkie słkadniki potrzebne do ciasta. Wyrobić 1 minutę "Ciasto" . Przełożyć do miseczki lub na talerzyk i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. W międzyczasie umyć brokuł i podzielić go na małe różyczki. Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę i fetę pokroić w kostkę.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, rozbić jajka, dodać pietruszkę ( ja dałam 'na oko', bo miałam akurat pokrojoną mrożoną) i przyprawy ( ja dorzuciłam suszoną bazylię). Zmiksować 20 sek/ obr. 4.
Porady
Ja uwielbiam tą tartę z sosem czosnkowym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Podpiekam spod i dzieje się coś dziwnego. Placek jakby się gotuje i jest płynny.... dziwne nigdy czegoś takiego nie widziałam...
Bardzo smaczna tarta, chociaż nieco za słona, ale wystarczy zmniejszyć ilość sera feta.
Taka rada. Zawsze lepiej jest podpiec sama tartę z 10 min. Zanim się da wkład. Niestety czasem lubi to pływać szczególnie jak się daje mleko zamiast śmietany...rzadko mi wychodzi jeśli nie podpieke ciasta a nadzienia jest dużo i mokre...
zamiast mleka dałam śmietanę 30% i wymieszałam z jajkami i knorem 4ry sery. Na wierzch dużo sera żółtego. Pycha!
smaczna
Jeżeli ktoś lubi tarty to bardzo dobra, ja robiłam pierwszy raz i niekoniecznie to są moje smaki.
Tarta fenomenalna. Wyszła świetnie, wszystko trzymało się kupy, ciasto było dopieczone po czasie przewidzianym w przepisie. Na pewno będę wracał do tego przepisu.
U mnie tez pływało. Co winne?
Najlepsza ze wszystkich jakie robiłam !!!
Nie polecam. Wszysko pływało.Tarta wylądowała w koszu.