thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki

  • 1/2 łyżeczki nasiona kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżej pietruszki, tylko liście
  • 1 łyżeczek majeranku, suszonego
  • 1 szczypty kwasku cytrynowego
  • 250 gramów cebuli, przekrojonej na pół
  • 25 gramów oleju
  • 500 gramów mięsa wieprzowego, równej wielkości kostki
  • 25 gramów przecieru pomidorowego
  • 8 gramów musztardy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 liść laurowy, większy
  • 1 kostek Bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu wykonana w TM
  • 1 łyżeczek soli, plus dodatkowo do smaku
  • 300 gramów wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć nasiona kminku, zemleć 1 min/obr.10.

    2. Dodać czosnek. pietruszkę, majeranek, kwasek cytrynowy i rozdrobnić 2s/obr.8.

    3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5.

    4. Dodać olej i dusić 8min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

    5. Dodać mięso gulaszowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę, liście laurowe, kostkę bulionową, sól i wodę. Gotować 22min/100 st. C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.Mieszanie"Mieszanie" .

    6. Zgarnąć kopystką produkty ze ścianek naczynia miksującego i gotować 60min/90 st. C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.Mieszanie"Mieszanie" .

     

    Ja podaję gulasz z kaszą gryczaną i buraczkami. Polecam, smacznego!

Porady

Ja robię gulasz zawsze dzień wcześniej i odgrzewam na drugi dzień. Dzięki temu zaoszczędzam dużo czasu i mam szybki obiad po pracy tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gulasz wieprzowy po węgiersku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?