- TM 5
Składniki
składniki
- 1/2 łyżeczki nasiona kminku
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżej pietruszki, tylko liście
- 1 łyżeczek majeranku, suszonego
- 1 szczypty kwasku cytrynowego
- 250 gramów cebuli, przekrojonej na pół
- 25 gramów oleju
- 500 gramów mięsa wieprzowego, równej wielkości kostki
- 25 gramów przecieru pomidorowego
- 8 gramów musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 liść laurowy, większy
- 1 kostek Bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu wykonana w TM
- 1 łyżeczek soli, plus dodatkowo do smaku
- 300 gramów wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć nasiona kminku, zemleć 1 min/obr.10.
2. Dodać czosnek. pietruszkę, majeranek, kwasek cytrynowy i rozdrobnić 2s/obr.8.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5.
4. Dodać olej i dusić 8min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1.
5. Dodać mięso gulaszowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę, liście laurowe, kostkę bulionową, sól i wodę. Gotować 22min/100 st. C/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" .
6. Zgarnąć kopystką produkty ze ścianek naczynia miksującego i gotować 60min/90 st. C/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" .
Ja podaję gulasz z kaszą gryczaną i buraczkami. Polecam, smacznego!
Sposób przygotowania:
Porady
Ja robię gulasz zawsze dzień wcześniej i odgrzewam na drugi dzień. Dzięki temu zaoszczędzam dużo czasu i mam szybki obiad po pracy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo pyszny, robiłam podwójna porcje. Jak ktoś woli gęsty to trzeba mąki dodać bo sos jest wodnisty, mi akurat to odpowiada.
Bardzo dobry gulasz, chociaż baaaaardzo wodnisty, ale do placków ziemniaczanych jako sos -świetny.
Witam może głupie pytanie ale chciałabym wiedzieć co oznaczają w przepisie   "Mieszanie" ten znak i "Obroty wsteczne" pierwszy raz coś gotuję w swoim termo bo dostałam w prezencie i nie wiem co to oznacza.
Przepyszny gulasz, dzisiaj zrobiłam, następnym razem zrobię podwójną porcję. Jedynie nie dodałam papryki ostrej bo mi brakło, dałam więcej papryki słodkiej i szczyptę chili. Pycha
Czy zageszczajac sos maka,trzeba rozmieszac ja z zimna woda czy po prostu wsypac do naczynia i wymieszac?
smaczny
b dobre! polecam użyłam polędwiczek wieprzowych
Wyszedł bardzo dobry, tylko wydłużyłam czas gotowania i na ostatnie 15minut dołożyłam paprykę i pieczarki. Bałam się tej musztardy, ale wyszło super. Dziękuję za fajny przepis
Gulasz super! Moje pierwsze tego typu danie robione w maszynie i miałam trochę obaw, ale wyszedł świetny
Bardzo dobry !! pod koniec (jakieś 25 min) dałam jeszcze mix papryk i trochę pieprzu
pyszny !